Йълдъръм към Борисов: Нашите отношения са специални

Караниколов ще представлява България на откриването на ТАНАП

Йълдъръм към Борисов: Нашите отношения са специални | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

Започна срещата на Бойко Борисов с турския премиер Бинали Йълдъръм.

Йълдъръм благодари, че Борисов е дошъл и е приел среща, а българският премиер от своя страна му казва, че икономическият министър Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на тръбопровода ТАНАП.

Борисов му разказа и за срещатата си с Владимир Путин, на която руският президент го е информирал за разговорите си с Реджеп Ердоган за отклонението на тръбата. Ще обсъдят и интерконектора, който България строи.

Разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец" и очистно съоръжение Недялско е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция, му е казал Борисов и допълнил, че ще можем да открием в края на юни Изпълнени са всички строително–монтажни работи, предстои и въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 млрд. куб. м. до 15,7 млрд. куб. м. годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

Йълдъръм обяснил, че отношенията между България и Турция са специални, ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават. Йълдъръм изрази и съболезнованията си за загиналите пилоти в катастрофата с хеликоптера край Пловдив снощи.

Турският премиер благодари на Борисов и за политиката му по отношение на мигрантския поток.Той отбелязва, че и миналата година на рождения си ден Борисов е бил в Турция /сега е ден по-рано/ и му пожела да бъде здрав. И двамата отбелязват и отношенията на толерантност и уважения между българи и мюсюлмани и в двете държави.

Любопитното е, че на отиване самолетьт едва побра ансамбьла на Николина Чакьрдькова , който ще весели утре българската общност в Тел Авив. С делегацията пьтуват митрополит Антоний и рьководството на "Шалом".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай