Възраждане: Скъпият ток ликвидира индустрията

Министърът на енергетиката спешно да анулира договорите с американските ТЕЦ-ове, зове Костадин Костаденов

Възраждане: Скъпият ток ликвидира индустрията | StandartNews.com

Повишаването на цената на тока на свободния пазар е опасно за  българската индустрия и я заплашва от ликвидация. Цената на тока е  нараснала с над 150 %, като от 98,00 лв. за МВтЧ  е станала 250,00 лв. за МВтЧ. Това заяви лидерът на партия Възраждане д-р Костадин Костадинов в специална своя позиция по темата.

Високата цена на тока води до тотално спиране на производствените мощности на заводи у нас. Освен, че е непосилна, високата цена на тока води и до липса на предвидимост, от което бизнесът, с право, се плаши най-много, категоричен бе д-р Костадинов. Той подчерта, че високата цена на тока отнема и конкурентното предимство на компаниите и ликвидира и без това умиращата индустрия в страната ни.

За да се разреши ситуацията с поскъпването на тока, преди последствията за българската индустрия да са необратими, Възраждане настоява министърът на енергетиката спешно да анулира договорите с американските ТЕЦ-ове. Незабавно да седне на масата за преговори заедно с екип от енергийни експерти  и да предоговори цената на тока в съответствие с българския национален интерес.

Ето какво още гласи позицията на д-р Костадин Костадинов, лидер на партия Възраждане:

За доставчиците на ток е по-изгодно да разтрогнат вече сключен договор, в който токът се доставя на по-ниската цена  и да платят неустойките по този договор, отколкото да доставят ток на загуба. Такъв е случаят с ВиК - Варна, чийто договор за доставка на ток е прекратен. Поради това и дружеството е пред финансов колапс. Същата опасност стои и пред всички останали подобни публични и частни дружества в страната.

Към днешна дата всички парламентарно представени политически партии не коментират въпроса с повишаването на тока. Ангажирани прекалено много със себе си и с различията помежду си, те остават безмълвни за важния за България въпрос- покачването на цената на тока.

Въпрос, който заплашва да доубие българската индустрия, да остави хиляди семейства без поминък и да изправи социалната и други системи в държавата пред колапс. Проблемът с покачването на тока не е проблем само на хората ангажирани в индустриалните ни предприятия, не е проблем само на бизнеса, а на целия български народ.

За пореден път народът ни, който уж е представен в парламента, остава сам да разрешава проблемите, които го връхлитат в резултат на зле взимани политически решения в последните 30 години, а „представителите“ му в парламента се чудят как да разделят властовата пита, за да се заситят всички.

Около 30% от българското електричество се произвежда от американските ТЕЦ-ове Марица - Изток 1 и 3, които го доставят на нас, българите, на най-високите цени в цяла Европа. За да се разреши ситуацията с поскъпването на тока, преди последствията за българската индустрия да са необратими, Възраждане настоява министърът на енергетиката спешно да анулира договорите с американските ТЕЦ-ове. Незабавно да седне на масата за преговори заедно с екип от енергийни експерти  и да предоговори цената на тока в съответствие с българския национален интерес.

Токът, който доставят   Марица - Изток 1 и 3 е около три пъти по-скъп от този на Марица - Изток 2 и АЕЦ Козлодуй и основание за преговори има. В понеделник Възраждане ще изпрати писмо до министъра, в което настоява това да се случи незабавно. При необходимост енергийните експерти на Възраждане ще имат готовност  да участват в преговорите. Според  Възраждане високата цена на тока противоречи на  българския национален интерес и българските управляващи трябва незабавно да вземат мерки за предоговарянето ѝ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай