Възраждане с данъчна революция. Сваля цените

Ето какъв законопроект внася партията на Костадинов

Възраждане с данъчна революция. Сваля цените | StandartNews.com

Данъчна революция предлага Възраждане. Депутатите от партията на д-р Костадин Костадинов предлагат освобождаване на храни, лекарства и енергия от ДДС.

Парламентарната група на Възраждане внесе законопроект за изменение в Закона за данък върху добавената стойност. Предложената поправка е: в глава трета на закона да се въведе нов член – 36 В, в който е посочено, че определени продукти трябва да бъдат с нулева ставка.

Предложението на парламентарната група на Възраждане е данък добавена стойност да отпадне от:

храни  и напитки от номенклатурата на малката потребителска кошница на Националния статистически институт;

вода;

доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита;

лекарствени продукти, медицински изделия, както и медицинско оборудване, помощни и други уреди, обикновено предназначени за облекчаване или лечение на инвалидност.

С предложените мерки ще бъдат облекчени както домакинствата, така и ще се постигнат по-широки потенциални ефекти, благоприятстващи  бизнеса в България, предлагащ съответните стоки и услуги, мотивират се от Възраждане.Предлаганото въвеждане на нулева ставка има за цел да позволи понижаване на цените на описаните стоки и услуги. Такова понижение би било компенсиращ механизъм за корекция и на други фактори за повишение на цените, довели до високата инфлация – текущо отчитана и очаквана още поне в средносрочен хоризонт.

Историческата статистика демонстрира голяма тежест на разходите за храни, енергия и лекарства в бюджета на домакинствата в България.

През последните години тези разходи са с ясна тенденция на нарастване, отчитайки данните от Националния статистически институт.Предложените в проекта промени в Закона за данъка върху добавената стойност са насочени към компенсиране на дългосрочната финансова тежест на домакинствата и фирмите в България, произтичаща от ограничителните мерки, налагани от държавата покрай COVID-19 и високата инфлация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай