Възраждане готвят преговори с всички, казват "не" на бюджета

Ще разговаряме с всички партии, но ще подкрепим само наше собствено правителство

Възраждане готвят преговори с всички, казват "не" на бюджета | StandartNews.com

Ще разговаряме с всички партии, но ще подкрепим само наше собствено правителство, заяви пред БНТ избраният за депутат от "Възраждане" Цончо Ганев.

"Ще отидем на разговори, както бяхме канени от ГЕРБ и ПП в предишните парламенти и ходихме, така ще отидем и сега, ще отидем и на вторите разговори с ПП-ДБ, ако бъдем поканени. Там отиваме с ясни и точни условия, за да получат нашата подкрепа - България да не влиза в еврозоната, България да предоговори условията за нашето членство в ЕС. Друго основно нещо е спиране на изпращането на оръжия в Украйна", обясни Ганев.

Единственото правителство, което ще подкрепим, е правителство на "Възраждане", отново подчерта той. Каза още, че партията му ще гласува против бюджета, който ще внесе служебният кабинет.

"Това минава през политики, за да може да се влезе в еврозоната. Те казват, че ще има 3% дефицит. За да стигнем до 3% дефицит, а той сега е 7%, трябва да орежем помощите за бизнеса - това искат да прокарат с бюджета", възмути се Цончо Ганев.

Вчера "Възраждане" внесоха в парламента 590 000 подписа за референдума за запазването на българския лев. В допитването е заложено влизането в еврозоната да се отложи с 20 години - до 2043 г.

"Влизането в еврозоната е на пръв поглед нещо, което става лесно, но няма механизъм за излизане от нея. За да се вземе решение за влизане в еврозоната, трябва да бъде питан българският народ. Договорите, които България е подписала с ЕС, ни задължават да влезем, но няма фиксирани дати. Пропуска се от всички критици на референдума да споменат, че в края на миналата година Румъния отложи до 2029 година влизането в еврозоната", каза Ганев.

Посочи, че ако референдумът стигне до гласуване в парламента, никой няма да може да коригира нито въпроса, нито датата за присъединяване. "Възраждане" са се консултирали с конституционалисти и според тях няма нищо нередно в допитването и то не противоречи на основния закон. Ганев смята обаче, че "евроатлантическото мнозинство вероятно ще направи всичко възможно да саботира вота на 600 000 души".

"Ще проведем референдума и вярвам в силата и духа на българина, че ще отиде и ще гласува и ще определи иска или не иска да влиза в еврозоната", категоричен е Цончо Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай