Възраждане бие тревога за работните места в енергетиката

12 000 работни места може да бъдат загубени, ако се изпълни частта от Плана за възстановяване

Възраждане бие тревога за работните места в енергетиката | StandartNews.com

Повече от половината от енергийния микс у нас се произвеждаше именно от въглищните централи преди дни, когато времето беше по-студено. Представете си да ограничим капацитета им на 40% от 2026 г. или да ги няма изобщо. Ние имаме достъп от тези централи, за да има нормални цени за бита, заяви пред БНТ Искра Михайлова от "Възраждане".

От една страна те дават евтина електроенергия за бита, от друга страна част от средствата за компенсация на бизнеса, който е на свободния пазар, идват именно от въглищните централи, а също така все още имаме износ, подчерта Михайлова.

12 000 работни места може да бъдат загубени, ако се изпълни частта от Плана за възстановяване до 2026 г. и общо 27 000 работни места до 2038 г, каза Михайлова. По думите ѝ няма нищо гарантирано в алтернативна посока.

Затова от "Възраждане" още в началото на 48-о Народно събрание са внесли проект на решение, с което се иска промяна на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" и по-конкретно на текстовете, в които се казва, че до 2026 г. държавата трябва да намали с 40% капацитета на въглищните централи, а до 2038 г. да ги затворим.

От повече от 10 години е отворен този разговор в общественото пространство, зеленият преход върви, а решения няма. Спешно трябва да бъдат извадени тези ангажименти, защото не можем да ги изпълним и може да търпим санкции, подчерта Искра Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай