Възможно ли е бензинът да поевтинее с 1 лев?

ГЕРБ имат вариант на Закона за компенсиране на битовите потребители на горива

Възможно ли е бензинът да поевтинее с 1 лев? | StandartNews.com

Депутати от ГЕРБ - СДС обясниха на брифинг в парламента как цените на горивата може да паднат с 1 лев.

Делян Добрев заяви, че ГЕРБ имат вариант на Закона за компенсиране на битовите потребители на горива - въвежда се вноска не само от Лукойл Нефтохим Бургас, а и от всички компании, преработващи руски петрол, ще са длъжни да правят вноска във фонда за енергийна сигурност.Този механизъм не касае бюджета, това е една от силните му страни.

Няма нужда от актуализация на бюджета, дори няма нужда от правителство, изтъкна Добрев.

Всички компании, свързани с преработка или рафиниране на нефт, свързан с Русия, ще са длъжни да правят въпросната вноска във фонда. Вноската ще се формира между цената на Средиземноморската борса, сорта Брент и сорта Уралс.

Нашият законопроект е с цел дерогацията да не облагодетелства руските компании, тези 3 млрд. на година да не отиват в Швейцария, а да бъдат отстъпка за всички потребители в България, изтъкна Добрев.

Механизмът за компенсиране остава същият, допълни той.

"Правя една уговорка, че днес публикуваме закона за обществено обсъждане, за да съберем допълнително идеи и в рамките на следващата седмица ще го внесем официално в Народното събрание и ще стартира процедурата по неговото приемане", каза Добрев.

Той допълни, че ако този закон не бъде приет и не успеят да прехвърлят дерогациите към българския потребител в размер на 1 лв., ГЕРБ ще внесат друг проектозакон да се откажем от дерогацията и да зареждаме с качествения Брент, а не уралския нефт.

"На този етап в закона компенсацията е за всички и след като е за всички, тя няма да е 1 лев, а вероятно ще бъде по-малко", поясни той.

"Когато някоя друга компания внася готови горива и ги продава от 2,99 лв. на колонка, това означава, че това е петрол добро качество. Ние искаме да вземем разликата между уралския нефт и брента и остатъкът да бъде само за вътрешния пазар. Калкулациите са за над 100 милиона за месец", разясни Делян Добрев и допълни: "Намеренията на служебния кабинет са добри, те искаха да постигнат това, което ние сега ще постигнем. Само че те следваха прекалено тясно европейския регламент. Затова се наложи ние да направим наш механизъм - той е и с подкрепата на служебния кабинет, съгласували сме текстовете с Министерството на финансите и Агенция митници".

Добрев поясни, че този закон не касае вносните горива и не събира вноски от тях. Ние смятаме, че вносните горива формират цената в България: "Ако обложим и едните, и другите, този лев, който ще компенсираме, ще се отрази в цените".

"Рафинерията в момента работи на ишлеме. Собствениците на брента, на барелите и собствениците на посредниците в горивото, са тези, които ще внесат тези 100 млн. в бюджета. Всички, които преработват руски нефт, са засегнати. Ние искаме да се спази принципът. Ние искаме да не печелят тези компании, а да печели българския потребител", заяви още Добрев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай