Вучков настоя за реформи в МВР

Вучков настоя за реформи в МВР | StandartNews.com

София.  МВР има нужда от реформата в предложения закон. За това настоя министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в парламента по време на обществено обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР.

Той бе категоричен, че сътресения в стил 14 юни 2013 година няма да се допускат (бел.ред.- нощта на белия автобус).

"Конкурсното начало за растеж в кариерата, което беше ограничено, е необходимо. МВР е една гражданска държавна организация. На второ място, балансиращата роля на президента – президентът трябва да заеме своята балансираща роля. Това е гаранция за висшата фигура в МВР. Ролята на президентът е била положителна практика. ГД „Национална полиция" – създаването й е едно много положително решение", заяви Вучков.

По думите му, ГДБОП независимо от многобройните коментари, е преди всичко полицейска структура. „Тя е зародена в МВР преди около 20 години. Кой може да обясни защо беше преместена в контра-разузнавателна структура? Тя трябва да заеме своето място в полицейската среда, за може да комуникира активно с евроатлантическите ни партньори. ДАНС има типично полицейски правомощия", посочи Вучков. Той заяви, че е прочел внимателно становището на ДАНС.

„Смятам, че отстъпления от ръководството на МВР по темата ГДБОП не трябва да има. Много повече доверие има тя да стане част от МВР. Този законопроект не предвижда пенсионна реформа. Вероятно такава е необходима, но това ще бъде елемент на обществена дискусия. Не може държавната служба да бъде различна. Крайно време е парламентът да се спре на един вид служба. Иначе постоянно ще има напрежение. Трябва всички да постъпват по един начин на работа. Крайно време е администрацията да се подчинява на Закона за държавния служител", каза още Веселин Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай