Вторник,

Вучков напуснал заради недоверието на Борисов

От: Администратор -
Вучков напуснал заради недоверието на Борисов
A
A
A

„До моята оставка се стигна по две прости причини. На първо място, до оставката се стигна заради съпротивата на премиера Бойко Борисов срещу моето намерение да инициирам промяна във висшето професионално ръководство на МВР и по-специално главния секретар Светлозар Лазаров и наред с това инициативи за процедури за смяна на Владимир Писанчев и Цветан Китов. На второ място, подадох оставка заради недоверието на премиера към мен през последните десетина дни по този повод". Това заяви вътрешният министър в оставка Веселин Вучков пред Нова тв.

„Когато има различия между министър и премиер, ясно е, че си тръгва министърът без да се правят скандали", каза Вучков в първото си интервю след оставката.

„Във връзка с моята инициатива за смяна на Лазаров, с премиера не можахме да проведем среща. Това беше най-силният израз на недоверие към мен. От миналия петък аз направих няколко опита да се чуя или да се срещна с премиера, но той не намери време да се срещне с мен до сряда сутринта, въпреки моите опити", каза още той.

„Оставането на Светлозар Лазаров в МВР може да дискредитира изцяло реформата в системата, която тече много енергично. Лазаров, както и Писанчев олицетворяват един модел, срещу който ние в ГЕРБ и аз лично сме се борили много активно и то публично", категоричен бе Вучков.

Министърът в оставка изтъкна, че Борисов му е предложил да си помисли за оставката, но той бил категоричен, че няма да промени решението си. "Аз му казах, че се оттеглям и от министерското кресло и от депутатската банка", допълни Вучков.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички