Вучков иска съдействие от армията за митниците

Вучков иска съдействие от армията за митниците | StandartNews.com

Трябва да се изгради още 130 км ограда, което ще отслаби имиграционния натиск, смята той.

София. Министерството на отбраната трябва да окаже съдействие за справяне с бежанската вълна на българо-турската граница. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Веселин Вучков и допълни, че неговото министерство не може да се справи само.

През последните 25 години, дори в армията не е имало такава военна мобилизация. Как така армията ще стои в казармите, а полицията ще пази границата, попита Вучков. Той отчете, че заради командированите 1000 души от РПУ-тата на българо-турската граница вътрешността на страната остава без полицаи.

Вътрешният министър е внесъл в Министерски съвет три доклада, които предлагат устойчиво решение на имиграционния натиск.

Междуведомствена комисия с вицепримера Меглена Кунева и с финансовия министър Владислав Горанов днес ще разгледа искането му за 97 милиона лева. Те са предвидени за опазване на границата.

Според него на първо място трябва да се изгради още 130 км ограда, което ще отслаби имиграционния натиск и ще пресече каналджийския бизнес. На второ министърът предлага да се назначат на временни щатове 700 служители на гранична полиция. Нужна е и нова логистика. Според министъра трябва да се изградят близо 110 км пътища.

„По отношение на големият проблем - какво става на българо-турската граница, определено мога да кажа, че още от самото начало преди 24 месеца МВР е било абсолютно неподготвено да се справи с подобно предизвикателство. Месец и половина анализираме този въпрос в министерството, включително и в резултат на многобройни срещи и анализи със синдикатите. Проблемът е, че вътрешното министерство само не може да се справи с такава тежка задача", допълни Вучков.

Относно оставката на шефа на „Гранична полиция", той обясни, че това е  резултатът след инцидента от миналата седмица. 

„По отношение на конкретният инцидент, това е много тежък инцидент, причините ще станат ясни в резултат на експертизите и разследването, което води Бургаската окръжна прокуратура. Ще окажем пълно съдействие", увери вътрешния министър.
Той изказа съболезнования на близките на граничния полицай от Свищов – Асен Асенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай