Вътрешният министър се хвана за главата! Какво получи от Северозапада

Сумата, с която разполага Междуведомствената комисия, е крайно недостатъчна

Вътрешният министър се хвана за главата! Какво получи от Северозапада | StandartNews.com

МВР е в процедура по сформиране на Междуведомствена комисия за справяне с последиците от наводненията. Тя ще разполага с бюджет от 130 млн. лв., а заявените искания за подпомагане са за 520 млн. лв. В бюджет 2024 г. трябва да се отделят значително повече средства. Това заяви в парламента вътрешният министър Калин Стоянов.

Сумата, с която разполага Междуведомствената комисия, е крайно недостатъчна. Реално не можем да покрием щетите, които са заявени, а какво остава за превенция. Конкретно във въпросните общини няма заявени конкретни искания за финансови средства, защото тепърва започва описване на щетите, заяви той.

Стоянов поясни, че за сформиране на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България вече има изпратени писма до съответните министерства и се очаква отговор кои от ресорните министерства ще бъдат ангажирани в комисията.

„Това обаче не възпрепятства процеса“, обясни още министърът и уточни, че засегнатите общини трябва да подготвят и вече са в процес на подготовка на необходимите документи, с които да кандидатстват за подпомагане.

„В понеделник, 19 юни, направих среща с кметовете на Монтана, Врачеш, Етрополе и Берковица.

Те изложиха своите конкретни проблеми и изкоментирахме най-критичните места. Общинските администрации трябва да подготвят максимално бързо документите, които се изискват за разглеждане в комисията, включително предложихме МВР да окаже експертна помощ за изготвяне на тази документация“, каза още Калин Стоянов.

Той поясни, че до момента на комисията ежегодно са отпускани средства около 70, максимум 80 млн. лв., а до момента има две решения, с които са отпуснати 63 млн. лв., тоест имаме остатък от 17 млн.

„Уверени сме от финансовия министър Асен Василев, че с новия бюджет ще има отпуснати още допълнително 50 млн. лв., което означава, че комисията ще разполага сумарно с 130 млн. лв. Тази сума ще бъде конкретно разглеждана, като ние изявихме желание в бюджета за 2024 г. сумата да бъде значително по – висока, защото имаме заявени искания за около 520 млн. лв.“, коментира още вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай