Вътрешни избори да наредят евролистата на патриотите  

Сидеров има основание да претендира за №1, но трябва да го заяви и защити, казва Ангел Джамбазки,

Вътрешни избори да наредят евролистата на патриотите   | StandartNews.com

Сидеров има основание да претендира за №1, но трябва да го заяви и защити, казва Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО

- Господин Джамбазки, вицепремиерът Красимир Каракачанов призна, че в "Обединени патриоти" има проблеми, след като депутатите от "Атака" бойкотираха гласуването в парламента на
новия вицепремиер Марияна Николова. Докъде ще доведе тази пукнатина в коалицията?

- Моята житейска логика подсказва, че трябва да се учим от своите грешки във времето назад. Създаването на "Обединени патриоти" беше трудно и беше предшествано от много загубено време.
Логиката показва, че тази коалиция трябва да се запази. Няма причина някой да иска да я развали просто, защото е сърдит на другия. 

Това не е въпрос на политика, а на лично его и емоция 

И както г-н Сидеров призова, личното его трябва да отиде на заден план. 
- Да но самият Сидеров прикани Каракачанов също да подаде оставка и патриотичната коалиция да започне "на чисто" участието си във властта. Говори се също, че Волен държи да оглави листата за евроизборите, макар наскоро той да го отрече  ?
- Когато призоваваш другите двама свои партньори да се откажат от изпълнителната власт и да се върнат в парламента, за да може да си говорите, няма особена логика да имаш претенция за място в Белгия. Тя е доста далече, на няколко часа път от Народното събрание, и ще се изгуби комуникацията по принцип.
Аз уважавам политическата биография на г-н Сидеров, тя може да служи за учебник на всеки политик. Но следвайки неговата логика, когато той призовава лидерите на Обединени патриоти да се съберат в Народно събрание, това означава, че по подразбиране неговите планове са да остане в нашия парламент.
- Претенциите на Сидеров да стане евродепутат ли мътят най-много водата във вашата коалиция ?
- Позволете ми да не се съглася с израза "мъти водата". Г-н Сидеров има своите пълни претенции, но трябва да ги заяви. Никой не е казал, че той или неговата политическа организация нямат основанията или правото да поискат да имат водещо място в тази листа. Просто това трябва да бъде обсъдено. Ако иска да води тази листа, това е въпрос на разговори, в които да сложим своите аргументи. 
Важният въпрос е дали отиваме заедно или поотделно на европейските избори през май. 

Ако сме заедно, резултатът ще бъде един, ако отидем поотделно ще бъде доста по-лош

Най- разумният начин да се подреди обща листа на Обединени патриоти е с отворени вътрешни избори. Да водим дебати, спорове помежду си какво е национална кауза в ЕС, какви са нашите приоритети, какво сме постигнали и какво можем да направим. Аз съм много "за" тази идея.
- А каква е вероятността евровотът да съвпадне с извънредни парламентарни избори ?
- Трябва да се случи нещо напълно непредвидено или някоя глупост да се сътвори в управлението.
А глупости се сътворяват между другото. Като  екзотичната идея да се вдигат данъци без да се обяснява защо. Както и да се вдигат застраховки без да кажеш на хората с колко, защото голяма част от българските граждани имат огромно недоверие, при това с основание. Или да се направи някаква чутовна глупост, ето давам една идея, да се увеличи цената на винетката. И вече край- ще трябва да се ходи на избори. Казвам го с ирония, все пак. Безспорен факт е, че европейските избори 

ще бъдат мерило за това дали има доверие в правителството или не 

Ако ГЕРБ и Обединени патриоти имаме един мандат по-малко от опозицията, всички ще кажат с основание, че трябва да се ходи на избори за нов парламент. За съжаление се повтаря тази история покрай правителството на Орешарски, което беше свалено на европейски избори.
- Ще се успокоят ли нещата в малката коалиция след като Валери Симеонов се върна в парламента ?
- Доста е спорно. Не знам дали ще се успокоят, но трябва. Бих заложил много пари на това, ако ставаше въпрос за залагания, но винаги съм бил много лош в прогнозите на игрите на късмета.  В края на краищата говорим не само за лично его и емоции, а за отговорност пред нашите поддръжници. Те не са бизнесмени или олигарси, не са и много имотни хора. Нашите поддръжници в голямата си част са обикновени българи, притиснати от живота. И те очакват и изискват от нас нормално поведение и отношение. А това означава да не се дава воля на лични емоции, на детски игри, а да се работи за изпълнение на  програмата на нашата коалиция, която е подкрепена от толкова много хора. Би трябвало да се положат всички усилия в името на тази цел. И ако това не се случи, то ще бъде отговорност на този, който тръгне да чупи нещата. Това би било нередно.
- Все повече сравняват Обединени патриоти с  Реформаторския блок заради вътрешните скандали. Какъв е рискът да повторите тяхната съдба ?
- Ние нямаме нищо общо с тях. Реформаторите бяха събрани по силата на техния глад за лично и политическо оцеляване. Ние просто не сме такива хора.
- Да, но скандалите във вашата коалиция не спират. Последните разследвания за корупцията в Държавната агенция за българите в чужбина всъщност удариха най-много ВМРО и вашия лидер Красимир Каракачанов.
- Това е лично мероприятие срещу г-н Каракачанов. Той има много сериозна подкрепа сред патриотите, беше и продължава да бъде стабилен и уравновесен на фона на безсмислени семейни скандали в коалицията ни. А това много дразни всички в целия политически спектър. Този скандал е абсолютно фалшив и измислен. ДАБЧ не дава паспорти, не дава гражданство. Ако някой твърди, че има корупция, трябва да се обърне към министъра на правосъдието и към президента. Ако има корупция, значи са били корумпирани президентите Първанов, Плевнелиев и Радев, защото те или упълномощените от тях подписват
документите за гражданство. Ние ще преследваме всички, които наклеветиха ВМРО и конкретно тази клета женица с доноса ( Катя Матева-б.р.), която е тясно свързана с ДПС. Допускът й за класифицирана информация не е отнет, защото
е играла тетрис незаконно, а защото е свързана с чужда разузнавателна служба, в това съм убеден. И това не е служба на Тунис, където е родена. Най-вероятно е на Турция. Тези неща са ясни.
- Какво мислите за протестите ?
- Българските граждани имат основание да бъдат недоволни и да имат недоверие.  Също така мисля, че има организирани групи в протестите. Разпознах работници на транспортни фирми на ДПС в Пловдив. Разпознах ги, защото работя с тях, за да им запазя хляба. Разпознаваме също непрекъснато разни активисти и функционери на БСП и разни патерици на социалистите, някои квази националистически организации. 
Сред тарторите на протестите е един, който 
сменя партиите на месец-два, наричат го Копейката. Беше служител на ВМРО, после на НФСБ, сега е в коалиция с "Атака" в общинския съвет във Варна. Такива хора се врат и казват, че са случайни граждани. Всъщност са мотивирани провокатори.
- Каракачанов заяви, че не му е била детската мечта да стане министър на отбраната. Вие мечтаете ли за още един мандат като евродепутат ?
- Никога не съм мислил в посока да ставам евродепутат. Моята детска мечта е да ходя без паспорт и без лична карта на Охридското езеро. А за Каракачанов, когато познавам повече от 20 г. знам, че много пъти е отказвал участие във властта, защото е смятал, че това ще навреди на нашата кауза. Неговата детска мечта се припокрива до голяма степен с моята и това е довършването на националното обединение. И ние ще работим с него, без значение дали сме в Европейския парламент, в българското Народно събрание, в някой общински съвет, на някое капанче покрай Охридското езеро или някъде в центъра на София. За нас това няма значение.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай