Понеделник,

Вътрешни избори да наредят евролистата на патриотите  

От: Антония Кюмюрджиева -
Вътрешни избори да наредят евролистата на патриотите  
A
A
A

Сидеров има основание да претендира за №1, но трябва да го заяви и защити, казва Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО

- Господин Джамбазки, вицепремиерът Красимир Каракачанов призна, че в "Обединени патриоти" има проблеми, след като депутатите от "Атака" бойкотираха гласуването в парламента на
новия вицепремиер Марияна Николова. Докъде ще доведе тази пукнатина в коалицията?

- Моята житейска логика подсказва, че трябва да се учим от своите грешки във времето назад. Създаването на "Обединени патриоти" беше трудно и беше предшествано от много загубено време.
Логиката показва, че тази коалиция трябва да се запази. Няма причина някой да иска да я развали просто, защото е сърдит на другия. 

Това не е въпрос на политика, а на лично его и емоция 

И както г-н Сидеров призова, личното его трябва да отиде на заден план. 
- Да но самият Сидеров прикани Каракачанов също да подаде оставка и патриотичната коалиция да започне "на чисто" участието си във властта. Говори се също, че Волен държи да оглави листата за евроизборите, макар наскоро той да го отрече  ?
- Когато призоваваш другите двама свои партньори да се откажат от изпълнителната власт и да се върнат в парламента, за да може да си говорите, няма особена логика да имаш претенция за място в Белгия. Тя е доста далече, на няколко часа път от Народното събрание, и ще се изгуби комуникацията по принцип.
Аз уважавам политическата биография на г-н Сидеров, тя може да служи за учебник на всеки политик. Но следвайки неговата логика, когато той призовава лидерите на Обединени патриоти да се съберат в Народно събрание, това означава, че по подразбиране неговите планове са да остане в нашия парламент.
- Претенциите на Сидеров да стане евродепутат ли мътят най-много водата във вашата коалиция ?
- Позволете ми да не се съглася с израза "мъти водата". Г-н Сидеров има своите пълни претенции, но трябва да ги заяви. Никой не е казал, че той или неговата политическа организация нямат основанията или правото да поискат да имат водещо място в тази листа. Просто това трябва да бъде обсъдено. Ако иска да води тази листа, това е въпрос на разговори, в които да сложим своите аргументи. 
Важният въпрос е дали отиваме заедно или поотделно на европейските избори през май. 

Ако сме заедно, резултатът ще бъде един, ако отидем поотделно ще бъде доста по-лош

Най- разумният начин да се подреди обща листа на Обединени патриоти е с отворени вътрешни избори. Да водим дебати, спорове помежду си какво е национална кауза в ЕС, какви са нашите приоритети, какво сме постигнали и какво можем да направим. Аз съм много "за" тази идея.
- А каква е вероятността евровотът да съвпадне с извънредни парламентарни избори ?
- Трябва да се случи нещо напълно непредвидено или някоя глупост да се сътвори в управлението.
А глупости се сътворяват между другото. Като  екзотичната идея да се вдигат данъци без да се обяснява защо. Както и да се вдигат застраховки без да кажеш на хората с колко, защото голяма част от българските граждани имат огромно недоверие, при това с основание. Или да се направи някаква чутовна глупост, ето давам една идея, да се увеличи цената на винетката. И вече край- ще трябва да се ходи на избори. Казвам го с ирония, все пак. Безспорен факт е, че европейските избори 

ще бъдат мерило за това дали има доверие в правителството или не 

Ако ГЕРБ и Обединени патриоти имаме един мандат по-малко от опозицията, всички ще кажат с основание, че трябва да се ходи на избори за нов парламент. За съжаление се повтаря тази история покрай правителството на Орешарски, което беше свалено на европейски избори.
- Ще се успокоят ли нещата в малката коалиция след като Валери Симеонов се върна в парламента ?
- Доста е спорно. Не знам дали ще се успокоят, но трябва. Бих заложил много пари на това, ако ставаше въпрос за залагания, но винаги съм бил много лош в прогнозите на игрите на късмета.  В края на краищата говорим не само за лично его и емоции, а за отговорност пред нашите поддръжници. Те не са бизнесмени или олигарси, не са и много имотни хора. Нашите поддръжници в голямата си част са обикновени българи, притиснати от живота. И те очакват и изискват от нас нормално поведение и отношение. А това означава да не се дава воля на лични емоции, на детски игри, а да се работи за изпълнение на  програмата на нашата коалиция, която е подкрепена от толкова много хора. Би трябвало да се положат всички усилия в името на тази цел. И ако това не се случи, то ще бъде отговорност на този, който тръгне да чупи нещата. Това би било нередно.
- Все повече сравняват Обединени патриоти с  Реформаторския блок заради вътрешните скандали. Какъв е рискът да повторите тяхната съдба ?
- Ние нямаме нищо общо с тях. Реформаторите бяха събрани по силата на техния глад за лично и политическо оцеляване. Ние просто не сме такива хора.
- Да, но скандалите във вашата коалиция не спират. Последните разследвания за корупцията в Държавната агенция за българите в чужбина всъщност удариха най-много ВМРО и вашия лидер Красимир Каракачанов.
- Това е лично мероприятие срещу г-н Каракачанов. Той има много сериозна подкрепа сред патриотите, беше и продължава да бъде стабилен и уравновесен на фона на безсмислени семейни скандали в коалицията ни. А това много дразни всички в целия политически спектър. Този скандал е абсолютно фалшив и измислен. ДАБЧ не дава паспорти, не дава гражданство. Ако някой твърди, че има корупция, трябва да се обърне към министъра на правосъдието и към президента. Ако има корупция, значи са били корумпирани президентите Първанов, Плевнелиев и Радев, защото те или упълномощените от тях подписват
документите за гражданство. Ние ще преследваме всички, които наклеветиха ВМРО и конкретно тази клета женица с доноса ( Катя Матева-б.р.), която е тясно свързана с ДПС. Допускът й за класифицирана информация не е отнет, защото
е играла тетрис незаконно, а защото е свързана с чужда разузнавателна служба, в това съм убеден. И това не е служба на Тунис, където е родена. Най-вероятно е на Турция. Тези неща са ясни.
- Какво мислите за протестите ?
- Българските граждани имат основание да бъдат недоволни и да имат недоверие.  Също така мисля, че има организирани групи в протестите. Разпознах работници на транспортни фирми на ДПС в Пловдив. Разпознах ги, защото работя с тях, за да им запазя хляба. Разпознаваме също непрекъснато разни активисти и функционери на БСП и разни патерици на социалистите, някои квази националистически организации. 
Сред тарторите на протестите е един, който 
сменя партиите на месец-два, наричат го Копейката. Беше служител на ВМРО, после на НФСБ, сега е в коалиция с "Атака" в общинския съвет във Варна. Такива хора се врат и казват, че са случайни граждани. Всъщност са мотивирани провокатори.
- Каракачанов заяви, че не му е била детската мечта да стане министър на отбраната. Вие мечтаете ли за още един мандат като евродепутат ?
- Никога не съм мислил в посока да ставам евродепутат. Моята детска мечта е да ходя без паспорт и без лична карта на Охридското езеро. А за Каракачанов, когато познавам повече от 20 г. знам, че много пъти е отказвал участие във властта, защото е смятал, че това ще навреди на нашата кауза. Неговата детска мечта се припокрива до голяма степен с моята и това е довършването на националното обединение. И ние ще работим с него, без значение дали сме в Европейския парламент, в българското Народно събрание, в някой общински съвет, на някое капанче покрай Охридското езеро или някъде в центъра на София. За нас това няма значение.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА  


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички