Всички партии са замесени. Разкритие от Никола Минчев

Зам.-председателят на НС приема референдум за националния празник

Всички партии са замесени. Разкритие от Никола Минчев | StandartNews.com

"Съвсем естествено е темата за водещия празник да бъде основна тема за Народното събрание. Когато ГЕРБ-СДС предложиха това да стане с изменение на кодекса на труда все пак това стана без да се получи достатъчно сериозен публичен дебат.

Ние при всички положения ще направим такъв. Това ще стане както на институционално, така и на обществено ниво.

С това, че го анонсирахме вчера, вече се вижда, че става част от публичната тема. Националният празник е близък до ума и сърцето на всеки българин. В момента уредбата на националните празници е в Кодекса на труда.

Би могло да има референдум. Виждам, че колегите от ИТН са поели такава инициатива и може би ще я доведат докрай.

Трябва по всякакъв начин да се търси  мнението на българския народ и видните професори и историци", това заяви депутатът от ПП-ДБ- Никола Минчев в сутрешния блок на bTV.

"Единственото, което ми се струва по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат достойни да бъдат национален празник, докато в един референдум въпросите се задават с „да“ и „не“", допълни той.

ПП не подкрепиха идеята на ГЕРБ в 47-ия парламент, но Андрей Гюров гласува "за", което според депутата е било символно гласуване, че от тяхна страна има разбиране за тази идеята:

"Не ни обижда държанието на партньорите ни от ГЕРБ-СДС. Не смятам, че има проблем да повдигнем отново тема, която и преди е била повдигана" , каза той.

Относно мандатността на градоначалниците на кметовете, Минчев заяви: "Не виждам как можем да се готвим за служебна победа. Какъв е ефектът върху това наше предложение върху парламентарните избори не ми е ясно.

Това се прави, за да се ограничи феодализацията, която се натрупва по различните места. Два мандата са 8 години и не са малко време, за да се предприемат някакви промени.

Необходимите промени за главния прокурор са за да не се стига до тази ситуация, на която сме свидетели в последните 30 години.

Това се дължи на много големите му правомощия, съчетани с безконтролност. Трябва да се предложи човек, който в следващите 5 или 7 години да устои на всичката власт, която му е дадена.

Седем години е период, които в лиза в 2 президентски мандата. Пет години не е продължителност, която да го прави подвластен и застрашен от политическите обстоятелства.

Така или иначе не мисля, че тази процедура е дала някакъв резултат по избор на главен прокурор. Това не беше стъпка, която качествено да промени нещо".

Минчев коментира и промяна на начина по който се ситуира служебния кабинет.

"Взимаме дискрецията на президента за назначаване на служебен кабинет. Начина които предлагаме е, че ако предишното служебно правителство бъде назначено, ще има по-голяма легитимност.

В последните две-три години видяхме, че президентът концентрира властта в себе си и за това предлагаме тази промяна. Никоя парламентарна група няма да остане встрани от този процес.

Не съм водил в разговори с БСП за нещата, които припознават в предложенията ни.

Ще има места, където да се правят взаимни отстъпки. Надявам се на бърза писта на промените в Конституцията, които да минат още до края на настоящата година.

Сигурни гласове в пленарната зала е основно казано, но още преди 2 месеца казахме, че имаме конституционно мнозинство.

Никоя  парламентарна група няма да остане встрани. Разговорите тепърва започват. Тази седмица приоритет ще бъде приемането на бюджета" , завърши Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай