Всеки трети вярва на премиера Борисов

Всеки трети вярва на премиера Борисов | StandartNews.com

"Галъп" пусна рейтингите на министрите и водещите политици

В последните месеци премиерът Бойко Борисов стабилно се ползва с доверието на една трета от българите и недоверието на малко над половината. Останалите 15 процента се колебаят. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешенъл" във връзка с предстоящите президентски номинации. Агенцията представя обобщена картина за доверието в различни личности в ежемесечните изследвания в рамките на последните 12 месеца.

От министрите Божидар Лукарски има в последната година една десета доверие, около 60% недоверие, 15% колебание и 15% незапознатост.

Вежди Рашидов се ползва с около 20% доверие, близо 60% недоверие, близо 20% колебание, при малцина незапознати.
Владислав Горанов е с под една десета доверие, над 50% недоверие, петнайсетина процента колебание и двайсетина - неразпознаваемост. В последните месеци се долавя дори известен риск за доверието в него, отчитат от агенцията.

Даниел Митов е с около 10% доверие и около 45% недоверие. Неразпознаваемостта е близо една трета, а над една десета се колебаят. Много подобна е картината и при Десислава Танева. Сходна е ситуацията и в първите месеци на министър Екатерина Захариева.

Новата социална министърка Зорница Русинова тепърва ще бъде тествана, а разпознаваемостта й все още е твърде ниска.
Ивайло Калфин пък беше един от сравнително одобряваните министри - с над 20% доверие, около 55% недоверие, под 20% колебание и около 5% неразпознаваемост. При Ивайло Московски запознатостта плавно набъбва и делът на незапознатите с него към момента се колебае около 15%. Доверието е също около 15%, недоверието - над 50%, а колебанието - също петнайсетина процента.

При Ивелина Василева пък неразпознаваемостта е чувствителна - над една трета, доверието е под една десета, недоверието е над 40%, а останалите се колебаят.

Красен Кралев постепенно утвърждава образа си - неразпознаваемостта плавно слиза от чувствително над една трета - преди година, до нива трайно под 30% сега. Доверието към момента се колебае около 13%, недоверието - около 45%. Около 13% е и колебанието.

Сред одобряваните министри остава Лиляна Павлова, макар напоследък доверието в нея да среща предизвикателства. Около една трета казват "да", близо половината - "не", около 13% колебаещи се и 5% незапознати.

Около 12% се движи доверието в Меглена Кунева в последните дванадесет месеца, а недоверието е над 70%. Останалите се колебаят.

Николай Ненчев постепенно утвърждава известност, вече е непознат само за 20% срещу 40 на сто преди година. Процентите на доверие и недоверие се колебаят на нива от около 12% срещу 50%.

В рамките на последната една година Николина Ангелкова също намали дела на незапознатите - от над 40% до малко над 30%. Доверието в последните месеци се движи на нива от около 10%, а недоверието - около 45%.

Доверието в Петър Москов напоследък се колебае около и под 20%, а недоверието достига до 60%. Петнайсетина процента се колебаят, а останалите твърдят, че не са чували за него или не са запознати с работата му.

Румяна Бъчварова се ползва с доверието на около и под 20% от пълнолетните българи, а с недоверието - на близо 60%. В рамките на 15% се движи колебанието, а под една десета са онези, които не са чували.

Министър Теменужка Петкова не е разпознавана от чувствителния дял от над една трета от пълнолетните българи, макар като цяло дяловете на неразпознаваемостта и тук да спадат постепенно в последната година. Около една десета са дяловете на доверието, а недоверието е над 40%. Колебанието е около и над 10%.

Томислав Дончев е сред популярните членове на кабинета с доверие около една четвърт, недоверие - една втора, 15% колебание и 10% разпознаваемост.

Президентът Росен Плевнелиев в последната една година достигна до нива от около една четвърт положителни оценки и над 60% отрицателни. Останалите се колебаят в отговорите си.

Вицепрезидентът Маргарита Попова в последните дванадесет месеца също се ползва с доверието на около една четвърт, а недоверието се движи над 50%.

Популярността на Ирина Бокова е тествана по-активно в последните месеци - 30% казват "да", 39% - "не", като кандидатурата за ООН явно води до укрепване на доверието спрямо предходната година. Колебаят се под 20%, а над една десета не познават Бокова.

И през последната година Йорданка Фандъкова и еврокомисарката Кристалина Георгиева събираха чувствително положителни оценки - с лека преднина за Георгиева. В последните дванадесет вълни на месечни изследвания близо половината от запитаните изказват одобрение за тях, а около една трета - недоверие. Петнайсетина процента се колебаят.

В новата си роля на омбудсман Мая Манолова се утвърди на нива от около една четвърт дялове на заявяващите доверие и около 60% недоверие.

В хода на последните дванайсет месеца доверието в лидера на ПЕС Сергей Станишев се колебаеше в рамките 10-15%, а недоверието - около 75%. Останалите се колебаят.

В годината доверието в главния прокурор Сотир Цацаров се колебаеше на нива от около и под 15%, а недоверието - над 60%. Една пета е делът на колебаещите се, а около 5% не са чували.

Председателят на парламента Цецка Цачева в последната година се ползва с доверието на около 20% от българите и с недоверието на над 60%. 14% се колебаят, а 4% не са запознати.

Валери Симеонов има около една десета доверие, две трети недоверие, 15% процента колебание и десетина - незапознатост.

Волен Сидеров е одобряван от около 6% от българите, а неодобряван - от близо 90%. Малцина са онези, които се колебаят или не са чували за него.

Веселин Марешки, който е тестван по-активно в последните месеци, е с около една пета доверие, над 50% недоверие, една пета колебание и около 5% неразпознаваемост.

Преди година Георги Първанов отбелязваше нива на доверие около и над 20%, но сега е по-близо до 15%. Недоверието пък плавно се покачва от около 60% до около 65%. Останалите се колебаят.

Корнелия Нинова започва с доверие от около една пета и недоверие от близо 60%. По около една десета се колебаят или не са чували за нея. Предстои да се разбере в каква посока ще потеглят данните от идните месеци.

В последната година Красимир Каракачанов се ползва с доверието на 14% и недоверието на две трети.

Лютви Местан показа известен спад в доверието и в последните месеци то е около 5%, при близо 90% недоверие. Доверието в Радан Кънев в последните месеци е под 10%, а недоверието - над 70%. Преди година нивата на доверие изглеждаха малко по-високи.

Към началото на тази година доверието в Слави Трифонов бе малко под 40%, а недоверието - малко над 40%. Останалите се колебаеха. Тепърва обаче трябва да се премери отражението на дейността на Слави Трифонов.

По правило, при навлизане на популярни медийни фигури в нова роля, която е част от политическия процес, доверието започва да спада, коментират от "Галъп". Цветан Цветанов в последно време е с доверие около 16%, недоверие - близо 70%, а останалите се колебаят.

Четин Казак стартира с доверие около и над 5%, недоверие над 60%, колебание около 5% и неразпознаваемост от близо 30%. И тук нивата трябва да се проверяват в идните месеци - с нарастването на разпознаваемост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай