Врагът отвътре в БСП

Врагът отвътре в БСП | StandartNews.com

СМС скандалът е нова битка на стари лобита в червената партия

Разприте в столетницата могат да се окажат губещ ход преди вота през ноември

По-малко от 10 дни преди да обяви кандидатпрезидентската си двойка, БСП съвсем заприлича на италианска фамилия - колкото повече се обичат, толкова повече се мразят.

Вярно е, че още от 90-те години БСП има нужда от враг, за да е сплотена и да върви напред. Най-големите успехи на Столетницата са, когато врагът срещу нея е слаб и тя лесно може да го победи. Тогава всички крилца и перца в партията заравят томахавките и се подреждат зад лидера. Когато обаче противникът е силен, червените почват да търсят врага с партиен билет. Днес е точно така. Социалистите много добре знаят, че няма как да победят ГЕРБ на избори. Имат да наваксват над 12%, което изразено в бюлетини е повече от милион. Затова използват ситуацията, за да решат вътрешните си проблеми.

Два лагера мерят сили на "Позитано" 20. Първият е, разбира се, на лидера Корнелия Нинова. Той залага твърдо на ген. Румен Радев като кандидат за президент. Вторият е на Сергей Станишев. Висши партийци твърдят, че ексшефът на Столетницата подкопава почвата под краката на Корнелия като събира подкрепа в полза на "Мая Манолова - президент". Така Станишев предизвиквал Нинова да се кандидатира с идеята да я провали.

Бурето с барут избухна завчера, когато в главната роля влезе червената икона Ламбо. Откровението му, че е получил "гнусен смс" от Манолова отвори кутията на Пандора и направи скандала публичен. Данаилов напълно разбърка картите като причисли към Манолова шефа на софийската организация на БСП Калоян Паргов, който според висши социалисти е един от най-верните на Корнелия хора.

"Последният скандал с есемесите между знакови личности на "Позитано" е определено негативен факт. Защото през последните месеци, когато започнахме да получаваме индикации, че БСП се стабилизира и започна да намира механизмите за консолидация на актива и потенциалният си електорат чрез вътрешнопартийния референдум, изведнъж отново се задейства друга имунна сила на този политически организъм -

вътрешнопартийните деструктивни процеси

И сега, когато приехме факта - и като анализатори, и като общество, че БСП се стабилизира, сякаш всичко започна отначало. И това не е направено нито от врагове на партията и нейните политически опоненти в ляво, а вътре в нея. Излиза, че ръководството на БСП се оказа най големият враг на БСП", коментира пред "Стандарт" политологът от Изследователски център "Тренд" Анастас Стефанов. Според лидера на софийската организация на партията Калоян Паргов най-големият проблем за БСП е самата БСП. "Най-голямото ни предизвикателство е да се усмирим вътрешно, да насочим енергията в една стойностна и ефективна кампания, както в организационен план, така и в публичен, за да може до повече избиратели да достигнат нашите послания", коментира Паргов пред "Епицентър". Той обаче отрича да има разделения в Изпълнителното бюро или пък проблем с лидерството на Корнелия Нинова. Само преди дни в интервю за "Стандарт" Паргов заяви, че тя е получила много номинации от цялата страна, тъй като е най-рейтинговият кандидат на партията. Самата Нинова обаче вече няколко пъти повтаря, че няма да се включи в надпреварата за президент. Отново според Анастас Стефанов зад цялата история с есемеси и обвинения не стоят нови имена. Според него цялата сегашна ситуация е продукт на претенциите и личните амбиции на нейния ръководен актив. "Това са старите лобита и техните битки за пореден път ще изиграят лоша шега на Столетницата. И този скандал ще върне левицата отново на старите й позиции", коментира анализаторът. А това не е добре, защото страната има нужда от сериозна опозиция. "От друга страна, видно е, че на БСП лека-полека й предстои да се върне на власт. И това може би вдига цената на нейния кандидат-президент. Ако за БСП като цяло връщането на власт е въпрос на морална победа, за ръководството

спечелването на президентските избори би било най-доброто

постижение от всички видове избори, защото спецификата на мажоритарния вот, какъвто е президентският, напомпва резултатите отвъд реалния потенциал на съответните политически партии и коалиции. От тази гледна точка, това е важно за БСП, но от вътрешнопартийна гледна точка залогът вече е кой от тях ще е победителят, който ще развява новата малка "червена карта", смята Стефанов. За него замесените в скандала Манолова и Стефан Данаилов са основните имиджови политически фигури на левицата в последните години. "Единият е носител на морално-носталгичния елемент на партията, който на пленуми и конгреси може дори за насълзи събралите се активисти, а Мая Манолова е успешният нов водач. Самият факт, че се опитват да скарат Мая Манолова и Стефан Данаилов, който вече е на възраст, в не добро здраве и няма претенции, ги прави само инструменти в битката на лобитата. Дано част от левицата си дава сметка, че противопоставянето на лица посредством скандали, а не идеи ще бъде негативно", допълни Анастас Стефанов.

Едно към едно

Ламбо: Мая може да разцепи партията

- Господин Данаилов, смятате ли, че БСП ще се консолидира около кандидатурата на ген. Радев за президент?

- Не мога да си представя друго, освен консолидация. Макар че дочувам какво ли не. Че има притеснения в някои среди на партията. В Изпълнителното бюро също има различни мнения, което донякъде е добре, но не съвсем. Ние знаехме за групата, която поддържа кандидатурата на Мая Манолова. Тя от самото начало намекваше, че иска да става президент, а по време на вътрешнопартийното проучване окончателно реши, че иска да е тя. Основният двигател на това нейно желание е Юрий Асланов, към него се присъедини и Бриго Аспарухов. На последното заседание на Изпълнителното бюро е възникнал сериозен проблем - имало е "за", имало е и "против" бъдещата кандидатура на генерал Радев, който все още е действащ генерал от армията. И трябва внимателно да говорим по този въпрос, за да не му направим беля. Все си мисля обаче, че партията е достатъчно разумна, както и самият Национален съвет, който ще вземе окончателното решение. Да, генералът е добро крайно решение, около което трябва да се консолидира партията и всяко движение вляво, вдясно само разстройва нашите привърженици.

- А амбицията на Мая Манолова да стане президент може ли да разцепи партията? Щом тя вече е създала и група в ИБ, която да работи за нея против Корнелия Нинова.

- Среща с Мая не съм имал. Аз бях от хората, който, доколкото мога, съм въздействал преди изборите да бъде избрана за омбудсман, защото бях убеден, че именно тя става за такъв. И съм ? помагал винаги в нейните кампании, нека сама каже. Сега обаче разбирам, че тези кампании са били реакции на това, което всъщност излиза наяве - нейното огромно желание да се кандидатира за президент. Това много ме смути. Още в първия миг, в който чух - няма да казвам от къде, че я кандърдисват тези двамата, които споменах, се обърнах и казах "Това е абсурд"! Мая наистина може да разцепи партията, което е факт. И сега ще ти призная още нещо - аз получих едно съобщение от нея, много гнусно: "Престани да ме заливаш с помия!" Много ме заболя! Защото, ако аз си отворя устата за нея, може да стане страшно! Но аз не съм такъв човек, аз съм кавалер. Но искам да кажа ясно - Мая Манолова няма качества за такъв висок пост в държавата! Знам какво е да си повярваш, да полетиш, но съм видял много такива летящи образи, които са падали много тежко.

- Какво е отношението на лидерите на големите организации - Калоян Паргов в София, Георги Гергов в Пловдив, на Варна, към тези процеси в Бюрото?

- Пловдивската и Варненската я поддържат. За Софийската не мога да кажа - мисля, че Калоян Паргов клони към Мая, което ме учудва - млад човек, може би е омаян от нея - не смятам да говоря.

(Пред Епицентър.бг, със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай