Война за постове в парламента (ОБЗОР)

Война за постове в парламента (ОБЗОР) | StandartNews.com

Независимата Ана Баракова ще отговаря за жалбите

Тежки разправии кой коя комисия да оглави разтресоха парламента. Заради бурните дебати бяха избрани едва 12 от 22 шефове. Депутатите в БСП дори спряха заседанието, защото се изпокараха как да разпределят своята квота. Предложеният от соцлидера Михаил Миков за шеф на икономическата комисия Петър Кънев за малко не бе бламиран от своите. Мая Манолова пък заплаши да напусне ръководството на БСП заради липсата на демократичен избор.

Слави Бинев от Патриотичния фронт става шеф на комисията по културата и медиите в парламента. Това решиха депутатите вчера, след като гласуваха състава на 12 от комисиите в Народното събрание. Останалите 10 ще бъдат одобрени в петък. Засега ГЕРБ има председателско място в пет комисии. Начело на правната застава Данаил Кирилов, а Стоян Тонев на тази по здравеопазване. Начело на комисията по околна среда застава Станислав Иванов, а вероизповеданията и правата на човека отиват при Красимир Велчев. Партията на Бойко Борисов ще има председател и в комисията по СРС-ата. Неин шеф ще е Димитър Лазаров, а в състава й влиза Цветан Цветанов. БСП засега има само зам. председателски места в правната комисия (Мая Манолова), регионалната (Дора Янкова), земеделие (Светла Бъчварова), труда и социалната политика (Георги Гьоков), здравеопазването (Емил Райнов), еврофондовете (Иван Иванов) и контрола над службите (Димитър Дъбов). Очаква се Столетницата да излъчи председател на комисията по икономика.

ДПС получава едно председателско място - в комисията по труда и социалната комисия, където шеф ще е ресорният министър от кабинета "Орешарски" д-р Хасан Адемов. Движението получава и петима заместници.

Особени изненади при реформаторите засега няма. Очаква се да получат пет комисии, като те се надяваха на шест. Вчера бяха гласувани и председателите на първите три - Гроздан Караджов за транспортната, Румен Христов за земеделието и Найден Зеленогорски за регионалната. Четвъртата, която трябва да отиде при тях, е на МВР. Тя вероятно ще се оглави от ген. Атанас Атанасов. Вместо председател на комисията по околна среда и води обаче реформаторите ще вземат тази за гражданските организации. Начело на нея вероятно ще е Борислав Великов. Комисията по енергетика беше шестата, която искаха реформаторите, но засега тя няма да е тяхна. Радан Кънев ще бъде зам.-председател на комисията по труда и социалната политика, а Димитър Танев се очаква да е заместник в комисията по финанси. Групата на "Български демократичен център" ще поеме председателството на комисията по европейски въпроси и еврофондове, която ще бъде оглавена от Светлин Танчев. БДЦ взима и зам. председателски места в регионалната, здравната и транспортната комисия. АБВ поема ръководството на тази по въпросите на децата, младежта и спорта, която ще бъде оглавена от проф. Борислав Борисов. Бившият служебен министър на земеделието Иван Станков получава председателско място в съответната ресорна парламентарна комисия. "Атака" засега не получава нито една комисия, като ще се задоволи единствено със зам. председателското място на комисията по труда и социалната политика, което ще бъде заето от Десислав Чуколов. Място в комисиите, но само като член, ще бъде дадено на Ана Баракова, която напусна групата на "Български демократичен център". Тя ще бъде включена в тази по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай