Война на нерви! Съдбовни преговори за кабинет в 12 без 5

Скандали в последните минути

Война на нерви! Съдбовни преговори за кабинет в 12 без 5 | StandartNews.com

Съдбовните преговори за кабинет текат и в момента. Те бяха насрочени за 10 часа, но закъсняха. Представителите на ПП-ДБ се появиха малко преди 11 часа, дамският преговорен екип на ГЕРБ отиде в НС след 11 ч. Така започна последният кръг от преговори между ГЕРБ-СДС и ППДБ в опит за съставяне на коалиционно управление и все още не се чуват резултати.

ВИЖ ОЩЕ: Ултиматумът изтече! Заговори се за празна папка в 15 часа

Споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ са заради състава на Министерския съвет. В понеделник вечерта те приключиха без резултат.

ВИЖ ОЩЕ: ПП вдигна тревога в страната! Телефоните на червено

Спорът е за четирима министри, които ГЕРБ предложиха в понеделник - Деница Сачева (социална политика), Христо Гаджев (отбрана), Жечо Станков (енергетика) и Росен Желязков (иновации). Те бяха включени в списък на министрите, който ГЕРБ одобри в понеделник сутринта, а Николай Денков нарече след консултациите при президента неприемлив.

ВИЖ ОЩЕ: Преговорите удариха на камък. Двама министри спъват кабинета

Ябълката на раздора е министъра на отбраната Тодор Тагарев. ГЕРБ са категорични, че той трябва да си ходи и предлагат на негово място шефа на ресорната комисия в НС Христо Гаджев. ПП-ДБ са непреклонни, искат Тагарев да остане на поста си.

Проблемен момент в преговорите се оказало и кой да смени министъра на електронното управление Александър Йоловски. Той бе одобрен от ГЕРБ, но ПП-ДБ обаче искат да го сменят заради провала на машинното гласуване на местните избори през есента и най-вече заради сигнала, който Йоловски подаде в прокуратурата срещу Кирил Петков. Обвинението е, че Петков го е притискал за обществени поръчки. 

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов бе пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Няма никакви новини. Обсъждаме всичко, в момента нищо не мога да съобщя. Надявам се да продължат обсъжданията, но към момента нищо не можем да съобщим. Надявам се днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той.

След него пристигна Делян Добрев от ГЕРБ, който не е част от преговорния екип, но сподели, че не е оптимист да се намери решение и да не се отива на избори.

Добрев коментира спора за министъра на отбраната Тодор Тагарев дали запази поста си, но по думите му "не си заслужава заради министъра да не се стигне до разбирателство".

Въпросът ще има ли правителство ще получи отговор в 12 часа, когато Мария Габриел трябва да отиди при Румен Радев, за да отчете мандата. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай