ВОЛЯ обединява българите, не ги разделя

Нужни са и благоприятна бизнес среда, и помощ за социално-слабите

ВОЛЯ обединява българите, не ги разделя | StandartNews.com

Стари политически муцуни яхнаха протестите и ги опорочиха, казва зам.-председателят на НС Веселин Марешки в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

Дневният ред на хората е как ще се справят с кризата, а не дали Нинова ще остане председател и с кого ще се коалира Манолова

  • Опазихме името си чисто през целия мандат
  • Нужни са и благоприятна бизнес среда, и помощ за социално-слабите
  • Няма човек, който да не е свидетел на битката ни с картела и корупцията
  • Неграмотните са основният източник на купен вот


- Г-н Марешки, в каква кондиция е партия ВОЛЯ месеци преди изборите?
- В отлична. Нашите членове и симпатизанти ни подкрепят. Хората, които са се колебали или са се поддавали на фалшиви новини, вече  осъзнават, че бяхме подложени на незаслужени удари. Българите не са неблагодарен народ. Те добре знаят кой ги е грабил, кой ги е лъгал и кой им е помагал. Все повече правят разлика между нас и партиите от статуквото. ВОЛЯ опази името си чисто през целия мандат. Не сме участвали в задкулисни договорки и не сме забъркани в корупционни схеми. Държим в политиката да има доказани личности, които влизат в парламента да работят за народа, не за себе си.
- Къде е разположена ВОЛЯ в политическата скала ляво-дясно?
- ВОЛЯ е дясно-центристка партия. Но в същото време искаме да има повече адекватни социални политики. Затова за нас важното е не дали сме десни или леви, а че сме истински родолюбци. При наличието на милиони българи, които са на и под прага на бедността, не можем да говорим само за дясна политика, за подкрепа само на бизнеса. Нужни са и двете - и благоприятна бизнес среда, но и помощ за социално слабите, за предприемчивите. Ето защо ние припознаваме всяка добра за народа идея, независимо от кого е предложена. Имаме и ние много ефективни законодателни предложения, но за жалост, повечето от тях не минават само защото са наши. А ние сме малка група и за да ги наложим, ни трябват гласовете на другите партии. Те обаче се водят единствено от теснопартийни и лобистки интереси, всичко политизират, не могат да действат прагматично и последното, което гледат, е дали даден законопроект е добър или не.
- Дайте примери в потвърждение на тезата Ви.
- Ще започна с последната ни кауза - безплатни лекарства за ученици до четвърти клас и пенсионери над 65 г., както и 50% намалени цени на лекарствата за ученици до осми клас. Само за месец над 160 000 българи се подписаха в подкрепа на тази мярка. Но до момента нито една парламентарна и нито една извънпарламентарна партия не е взела отношение. Мълчат. А една такава политика даже е закъсняла.
Друг пример - миналата седмица социалистите не гласуваха за нашето предложение да не се продават енергийни напитки на деца до 18 години. В цял свят вече е доказано, че много вредят на здравето на подрастващите. Но, понеже е наше предложение, БСП не го подкрепиха. Ето това е политическо лицемерие. Уж ги е грижа за хората, а на практика правят друго. И не за първи път. Спомняте си дебатите за американските самолети - само ние докрай отстоявахме позицията против точно сега да се харчат, при това в аванс, милиарди за излишна техника. С тези пари помогнахме на Тръмп да отвори 4 000 нови работни места. Това го обявиха от Държавния департамент. А с какво САЩ ни помогна на нас да се справяме с настоящата криза?! Повече от убеден съм, че в международните отношения трябва да има баланс. Не може най-бедната държава в ЕС да даде ей така милиарди долари на най-богатата страна в света. Двустранните отношения не може да се свеждат само до едни изтребители, имаме много по-голям потенциал. Видя се, че един вирус смаза икономиката на целия свят. Съвременните заплахи пред държавите са вече други, не нападения по въздуха. Трябва да се мисли стратегически.
- Вие много пъти призовавахте за обединение, но то все не се получава. Защо?
- Призовавам за обединение, защото това е пътят за излизане от кризата. В момента в страната има голямо разединение - партии се карат, политици се замерват с какви ли не обвинения и компромати, социалистите, които се бият в гърдите, че са алтернатива на това управление, се раздират от вътрешни интриги. Стари политически муцуни яхнаха протестите с амбиция да изтупат праха от имиджа си, но на практика опорочиха тези протести с присъствието си. И това отблъсна много хора.  
Никой от тях не мисли за българите - как живеят, как ще посрещнат зимата, какви са доходите им, как се справят с икономическата криза заради коронавируса?! Това е дневният ред на обществото, а не дали Нинова ще остане председател, с кого ще се коалира Манолова. Това е подмяна на приоритетите в момента. В този смисъл съм категоричен, че единствено ВОЛЯ има потенциала да обединява, не да разделя българите. Защото сме нова партия, защото при нас са успели, млади и интелигентни хора, доказали себе си преди да влязат в политиката. Ако попитате кандидатите, които напират към властта, какво сте направили до тук за народа, няма какво да Ви отговорят. А ние имаме отговор и цяла България го знае - няма човек, който да не е свидетел на битката ни с картела и корупцията. И то с дела, не само с думи. Останалите мълчат, особено за картела, грабил народа през целия преход. Защо мълчат?! Или ги е страх, или са зависими. Което и да е от двете, означава, че тези политици няма как да ни се представят сега за спасители. Преди година казах, че промяната ще настъпи тогава, когато статуквото е достатъчно отслабено, за да си отиде, а алтернативата- достатъчно силна, за да победи. На този етап не мисля, че тези условия са налице. Социологическите проучвания го доказват. Затова и ние от ВОЛЯ се стремим да привлечем повече привърженици, за да ставаме по-силни като алтернатива!
- Какво е нужно за честни и прозрачни избори?
- На първо място не трябва да се допуска да ги организира служебен кабинет на Радев, диктуван от Нинова. Това би означавало да се върне БСП на власт през задната врата, без избори. Всички техни управления до момента са били пълен провал. А и помните какво стана предния път - парламентарните избори бяха организирани от кабинет на президента. И на практика той бетонира ГЕРБ.
На второ място ВОЛЯ продължава да държи да има камери в секциите, които да се включат при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Всеки гражданин да може онлайн да проследи какво става в неговата секция.
- А подкрепяте ли машинното и електронното гласуване?
- Да на машинното, при условие, че бележката, която излиза от машината, също се преброява. Така резултатите ще се сверят и ще се види дали има манипулации или не. Подкрепяме и въвеждането на електронното гласуване. Казали сме го още в началото на мандата. Освен това, винаги сме настоявали за мажоритарен вот, както и за това неграмотните да нямат право да гласуват. Абсурдно е да не можеш да прочетеш бюлетината, да не знаеш какво избираш и да гласуваш. Това обижда избирателите, които са положили усилия да се образоват, които работят и плащат данъци. Няма как да ги сложим наравно с неграмотните, които на практика са нарушили Конституцията. Там изрично е записано, че образованието до осми клас е задължително. Неграмотните са основният източник на купен вот. Това трябва да се прекрати.
- Според Вас кое ще бъде най-важното на предстоящия парламентарен вот?
- Най-важното е хората да не избират отново политици, които са ги разочаровали, които вече са били на власт и са се провалили. Нека дадат шанс на нас - да покажем качествата си. Сигурен съм, че българите ще са доволни! За тридесет години в бизнеса нито веднъж не съм ги разочаровал, точно обратното - винаги съм бил на страната на народа. Така ще бъде и ако ВОЛЯ е в управлението на държавата.
 


 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай