Волгин пак се превъзбуди! Кой ни е направил държава

Журналистът отново прегърна червената шамандура

Волгин пак се превъзбуди! Кой ни е направил държава | StandartNews.com

Радиожурналистът Петър Волгин отново се командирова виртуално до остров Утопия. За да ни разкаже някои азбучни политически истини.

В основата на успеха на едно общество не стоят парите, добре функциониращата икономика, адекватната политика, гениалните бизнес идеи или мощните оръжия. Всички тези неща са следствие, а не причина.

Главното условие, за да бъде едно общество успешно, е доброто образование. Само държави, в които образованието е поставено на пиедестал, могат да просперират. Училището и университетът – това са най-важните институции. Ако те просперират, и обществото ще се развива успешно. Ако училищата и университетите са в упадък, такава ще бъде и съдбата на държавата.

 Образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас, беше продадена на британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън". Това предизвика опасения, че със събраните в „Школо“ данни може да бъде злоупотребено. Това също е напълно нормално опасение.

Просто нашите отговорни лица, политици, министри, висши администратори, отдавна са доказали, че много малко се интересуват от защитата на българските национални интереси. Ето защо много хора логично си мислят, първо, че и в този конкретен случай има опасност от злоупотреби с данните на български граждани и, второ, държавата няма да стори нищо, в случай че подобна опасност действително съществува.

В случая с функционирането и продажбата на „Школо“ има и друг много важен момент. От самото начало на прехода грантовите анализатори и политици ни обясняват, че всичко държавно е ужасно, а всичко частно е великолепно.Тоест ако искаме да просперираме, трябва да лишим държавата от всички ѝ важни функции и да ги прехвърлим на частния сектор.

Само че събитията в най-развитите държави по света отдавна показаха колко грешна е тази концепция. Лишаването на държавата от основните ѝ функции води до просперитет само на малцина. А колкото повече държавата отстъпва, толкова по-зле живеят мнозинството от хората.

И още нещо много обезпокоително, свързано с образованието, чухме тези дни. Министър Тагарев, който явно вече е решил, че освен страхотен военен специалист, е и абсолютен експерт в историческата сфера, иска пренаписване на учебниците по история.

Стремежът му изглежда е те да отговарят на политически коректната днешна идеология и затова оттам трябвало да отпаднат всички положителни споменавания на Русия. Проблемът е, че този неистов евроатлантически стремеж на министъра не отговаря на фактите.

Няма как да изчегърташ от учебниците факта, че България възкръсва като държава през 1878 г., благодарение основно на Русия. Нашите евроатлантици много биха се радвали, ако ни бяха освободили САЩ или Великобритания, или Германия. Ама не е такъв случаят. А след като фактите пречат на евроатлантическия плам, значи фактите трябва да бъдат заличени.

Поне това е логичният извод от идеята да бъдат пренаписани учебниците по история. Само дето същата тази история е показала, че който се опитва да фалшифицира миналото или да налага цензура, свършва безславно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Jobs
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи