Водим със Скопие среща за Западните Балкани

Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани ще се състои днес

Водим със Скопие среща за Западните Балкани | StandartNews.com

Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани ще се състои днес в рамките на първото съвместно председателство на процеса от страна на България и на Република Северна Македония, пише БГНЕС. Във връзка със ситуацията с пандемията от COVID-19 срещата на външните министри ще бъде организирана чрез видеоконферентна връзка под домакинството на МВнР на България, съобщиха от Министерството на външните работи.

Съпредседатели на срещата в онлайн-формат са вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Срещата на външните министри е утвърден формат в рамките на Берлинския процес, който предшества и подготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември 2020 г. в София.

На 9 ноември 2020 г. в 11 ч. Екатерина Захариева и Буяр Османи ще направят приветствие към участниците във форума. Ще се състои и пленарна сесия, на която ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред Берлинския процес за Западните Балкани в контекста на мерките за изграждане на доверие и за подобряване на регионалното сътрудничество, включително чрез по-добра свързаност между хората и инфраструктурата. Специален фокус в дискусията на министрите ще бъде темата за младите и гражданското общество в Западните Балкани.

Берлинският процес е политико-дипломатическа инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, а нейни ко-спонсори и поддръжници са някои държави членки на ЕС като Германия, Франция, Австрия, Италия, Великобритания, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и България. Освен държавите от Берлинския процес в срещата в София онлайн ще се включат и представители на Европейската комисия, на Съвета за регионално сътрудничество и на Регионалния офис за младежко сътрудничество в Тирана (RYCO).

След края на видеоконферентната Среща на външните министри от Берлинския процес ще се състои пресконференция на двамата съпредседатели Екатерина Захариева и Буяр Османи в онлайн формат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай