Внезапни ходове избират кабинета на проф. Габровски

Лесни сметки по групи ритат столчето на коалицията "Педсрочни парламентарни избори"

Внезапни ходове избират кабинета на проф. Габровски | StandartNews.com

Простички сметки в различните парламентарни групи правят напълно възможен избора на превителството на проф. Николай Габровски, което той ще предложи на депутатите с мандата на ГЕРБ-СДС.

Достатъчно е само по двама души от общо 7-те парламентарни групи да отсъстват от залата и кабинетът на проф. Габровски ще бъде избран. На правителство с мандата на ГЕРБ-СДС засега твърдо се противопоставят от Продължаваме промяната, БСП, ДБ и "Възраждане". ПП и партията на Костадин Костадинов дори отказаха да се озоват на поканата на професора за предварителен разговор преди да предложи състава на кабинета си.

Освен това, сондажите в парламента сочат, че в вричащите се на вечна омраза към мандата на ГЕРБ-СДС, макар и в уважение към именития медик - ПП и ДБ, има съответните групи, които са готови да подкрепят правителството му в зала. При тях най-вероятно сработва здравия разум, тъй като засега президентът не е наложил вето на Изборния кодекс, което означава, че следващите избори, които и да са те, ще се проведат със смесено гласуване, тоест, и с върнатата хартиена бюлетино. Това поставя под голям риск представянето на ПП и ДБ в следващия 49-и парламент.

Има и трети вариант - да се приложи т.н. "игра с кворума". Тя означава, че председателят на заседанието, на което ще се гласува правителството, може да обяви наличието на кворум веднага след регистрацията на 121-я депутат. Което означава, че правителството може да бъде избрано с 62 гласа, т.е., чрез т.н. падащ кворум. Той беше отменен по време на управлението на четворната коалиция начело с ПП, но впоследствие ненадейно бе върнат в правилата.

Последният ход обаче е малко вероятен, тъй като самият проф. Габровски обави по време на консултациите си с парламентарно представените партии, че се бори за подкрепата на 160+ депутатски гласове и в това отношение получи подкрепата на лидера на "Български възход" Стефан Янев. Последният отдавна обявява, че ако третият мандат бъде даден на него, той ще го изпълни, ако е сигурен, че има подкрепата именно на 160+ депутати.

Така че т.н. "игра с кворума" е възможно най-малката вероятност да бъде изпълзвана при гласуването на кабинета на проф. Габровски. От изявленията му става ясно, че той ще се бори за широка падкрепа в парламента. При всички случаи желаещите да ритнат столчето на назованата от вчера коалиция ППИ - предсрочни парламентарни избори, в които твърдо влизат ПП и "Възраждане" и по-колебливо ДБ, са повече от решените в 48-о НС да бъде съставено редовно правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай