Внасят поправка "Марковска" в закона

Страхуват се от саботаж на кандидата за прокурор №1

Внасят поправка "Марковска" в закона | StandartNews.com

София. Поправка "Марковска" внесоха независими депутати в закона за Конституционния съд. Присъствието или отсъствието на президента, председателите на Народното събрание и върховните съдилища да не са условие за полагането на клетвата на съдиите. Това предлагат вносителите на промяната - Димитър Чукарски и Тодор Великов, които издигнаха Венета Марковска за КС.

Целта на поправката е да не се повтори прецедентът с проваленото полагане на клетва. Депутатите обясниха, че друга причина за поисканите изменения е възможността предстоящият избор на главен прокурор да не бъде саботиран по същия начин.

„Фактът, че сега около кандидатурата с номинацията и излъчването, и избора на главен прокурор от Висшия съдебен съвет, вие виждате, една изключително голяма активност от страна на президента по отношение на това какъв би трябвало да бъде следващият главен прокурор", коментира в  кулоарите на парламента независимият депутат Димитър Чукарски. Той допълни, че разчита Народното събрание да приеме изменението. "У нас законите трябва да регламентират нещата в пълнота, до краен предел, за да не се получават такива луфтове и да не се остава на всеки да си преценява правомощията според ситуацията, в която той иска да прокара собствени виждания", каза още Чукарски.

„Това е нашето желание, с което искаме да затворим вратата, която така широко президентът отвори. Президентът отвори една широка врата, в която всеки може да се промъкне и всеки може да си тълкува законите, както иска", заяви пък Тодор Великов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай