Внасят бюджет, отказват се от нещо голямо

Служебното правителство е готово с разчетите

Внасят бюджет, отказват се от нещо голямо | StandartNews.com

Служебното правителство е готово с бюджета за тази година и ще го внесе в новия парламент. Това стана ясно от интервю за икономическия министър Никола Стоянов за NOVA NEWS. Той повдигна завесата и разкри някои от параметрите в най-важния закон.

Ще внесем бюджет за настоящата 2023 г. с 3% дефицит. Ще има различни варианти този дефицит да се случи в приходната част. Решението ще е на депутатите, каза Стоянов.

Като източници на финансиране за бюджета той спомена няколко мерки. „Първата е ограничение на сивия сектор, второто е спестявания и ограничавания на разходите в държавната администрация, третата мярка е да се обърнем към бизнеса”, поясни Стоянов.

Той увери, че компенсациите за скъпия ток ще останат. Относно спорния данък „свръхпечалба”, той обясни, че подобна мярка предстои да бъде решена. Но засега я няма.

Служебният министър на икономиката заяви, че са поели курс към строга финансова дисциплина, ограничаване на разходи и увеличаване на събираемостта за приходите в хазната. „Това ще помогне на правителството да увеличи с 12% пенсиите, да увеличи парите за администрацията и учителските заплати. Към момента се движим стабилно”, увери Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай