ВМРО защити Полша в Европарламента

Искаме Европа на отечествата и нациите, а не брюкселски диктат, посочват от партията

ВМРО защити Полша в Европарламента | StandartNews.com

Конституционният трибунал в Полша бе обявен от Европейския парламент за незаконен.

Двама са българските представители, които гласуваха „против“ – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, избрани с листата на ВМРО. „Оставяме настрана чисто конституционноправните аспекти – те са много и са в полза на нашите полски приятели. Ще се спрем обаче главно на цялостната картина“, заявиха от ВМРО в съобщение до медиите. Ето какво казват още от партията:

„Страни като Полша и Унгария все по-открито застават срещу опита Европейският съюз да се превърне в периферия на две-три големи страни. Страни като Полша и Унгария и техните консервативни правителства връщат Европа там, където е нейното място: Европа на отечествата. Защото ние не сме периферия на Германия или Франция – при цялото ни уважение – ние сме суверенни страни.

Непризнаването на компетенцията на полския конституционен съд е опасен прецедент и двоен стандарт. Утре, например, ако нашият Конституционен съд в България реши да прогласи шеметно въведения „зелен сертификат“ за противоконституционен, някой либерал в ЕП може да реши, че това не му харесва и да настоява за резолюция на ЕП.

В Европа все повече се усеща двоен стандарт: Изтока, който има по-скорошен болезнен опит и мъдрост, срещу Запада - който прекалява с либералния догматизъм, опитите за намеса в суверенни вътрешни механизми на страните членки и наивното схващане за утопично бъдеще. Само че това утопично бъдеще изисква, например, днес да имаме скъп ток, а утре да си закрием ядрените и въглищните мощности, защото ни е по-скъпа някаква Зелена сделка. Да, скъпа е. Буквално. На нас българите. Защото утопиите вече всъщност бъркат в нашия джоб.

Либералната утопия вече ни струва пари! На всеки един от нас. В края на всеки месец.

Ние ставаме втора ръка. Само си представете как нашият КС казва, че Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията, и някой от Нидерландия, например, казва: Вашият КС няма легитимността да тълкува Вашата конституция.

Вместо да става силна, Европа започва да боледува от автоимунно заболяване. Изкуствени проблеми, изкуствени вътрешни врагове.

Днес врагът е Полша. Утре ще сме ние. Диктатът на Брюксел затяга примката си. С резолюцията си Европейският парламент потъпква договорите за ЕС и нарушава суверенитета на държавите членки. Ситуацията много напомня на налагане на идеология, както това се правеше от Съветския съюз.

Абсолютно недопустимо е да се говори за върховенство на правото на ЕС над националните законодателства и особено над конституциите на държавите членки. Нужно е да се напомни на бюрократите, че Съюзът разполага единствено с правомощията, които са му предоставени по силата на договорите за ЕС и че в областите, в които могат да действат както ЕС, така и националните правителства, Съюзът може да се намеси само когато неговите действия са по-ефективни. Такива области не са вътрешния ред и сигурност, нито пък законодателството, уреждащо семейните отношения.

Опитът за дискредитиране на полския правен ред и полското правителство се основават на фалшивата новина, че с действията на полския конституционен трибунал управляващата партия „Право и справедливост“ целяла напускането на ЕС – нещо, оборено от министър-председателя Моравецки неколкократно в неговата реч пред Европейския парламент.

Полша, както България, е достоен и горд член на ЕС, но ние сме решени да отстояваме суверенитета на държавите си и върховенството на закона такова, каквото е в договорите за ЕС, а не каквото бленуват да бъде федералистите.  

Припомняме Ви и причината за този ЕС-прецедент:

На 7 октомври полският конституционен трибунал, който се контролира политически от управляващата дясна партия „Право и справедливост“ (PiS), издаде безпрецедентно решение в историята на ЕС: най-висшият съд на страната постанови, че два ключови члена в Договора за Европейския съюз – член 1 и член 19 – са несъвместими с полската конституция.

Член 1 дефинира „все по-тесен съюз между народите на Европа“, който се основава на зачитане на Договорите на ЕС. Член 19 описва ролята на Съда на Европейския съюз (СЕС), който „гарантира, че при тълкуването и прилагането на Договорите се спазва правото“.Така се стигна до резолюцията на ЕП от тазседмичната пленарна сесия.

Извадка от прессъобщението на ЕП:

„В резолюция, приета в четвъртък с 502 гласа „за“, 153 гласа „против“ и 16 гласа „въздържал се“, членовете на ЕП подчертават, че полският Конституционен трибунал няма правна валидност и независимост и не е квалифициран да тълкува Конституцията на страната. След разгорещения пленарен дебат във вторник с участието на полския министър-председател Матеуш Моравецки и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен членовете на ЕП „изразяват дълбоко съжаление“ във връзка с решението от 7 октомври 2021 г. „като атака срещу европейската общност от ценности и закони като цяло“ и заявяват, че Съдът е превърнат „в инструмент за узаконяване на незаконните дейности на органите на властта.“

Позиция на поляците представена от председателя проф. Ришард Легутко:

По отношение на неотдавнашното решение на полския конституционен трибунал има много дезинформация. Затова бих искал да хвърля малко светлина върху действителната позиция на полското правителство относно т.нар. Polexit.

Полекзит няма да има. Това недвусмислено показва както неотдавнашната резолюция на Политическия комитет „Право и справедливост“, така и декларацията на премиера Моравецки, направена непосредствено след отсъждането на Конституционния трибунал. Ние сме европейска държава от повече от хиляда години. Днес реалността на нашия континент е Европейският съюз. Следователно ние изключваме възможността за Polexit. Това е само лъжливо пропагандно изобретение, което многократно е използвано срещу полското правителство. Ние ясно виждаме бъдещето на Полша в Европейския съюз.

В същото време бихме искали да приключи правната криза, която наблюдаваме в Европейския съюз. Виждаме, че договорите на ЕС до голяма степен вече не са в сила или се използват само като претекст. Принципът на равенство на държавите членки също се нарушава, а понякога и по много драстичен начин.

Виждаме и тенденция към инструментализация на ЕС от най-силните страни членки. Искаме да бъдем в ЕС, но в същото време искаме да останем суверенна държава.

Ние искаме това, което е включено в Договорите, да се спазва много стриктно. Съществуват изключителни компетенции на ЕС, по-специално тези относно външните икономически отношения, има смесени компетенции и има компетенции, които остават изключително национални. А въпросите на организацията на съдебните системи остават от изключителната компетентност на държавите и не могат да бъдат обект на намеса, която се извършва в момента. В съответствие с член 5 от Договора за ЕС компетенциите, които не са предоставени на Съюза спрямо Договорите, остават на държавите членки.

Има и друг принцип на ЕС, който трябва да се спазва и трябва да бъде силно подчертан, а именно принципът на равенство между държавите членки.

Решението на Конституционния трибунал не е неочаквано. Съществуващата съдебна практика ясно посочи възможността за оценка на конституционността на правото на ЕС. Полският конституционен трибунал повдигна въпроса за примата на конституцията над правото на ЕС в решението си от 11 май 2005 г. Министър-председател по това време беше Марек Белка, а Марек Сафян беше председател на Конституционния трибунал. Тези по-ранни решения обаче не предизвикаха възмущение или дори интерес.

Същото беше валидно, когато конституционните съдилища в други държави членки се произнесоха относно съвместимостта (или несъвместимостта) на правото на ЕС с техните конституции. Защото трябва да помним, че въпросите за върховенството на конституцията на държава членка и неспазването на обхвата на правомощията, делегирани на Европейския съюз от държавите членки на Съда на Европейския съюз, се разглеждат от конституционните съдилища от години. Не само полският конституционен трибунал, но и германският федерален конституционен съд, италианският конституционен съд, чешкият конституционен съд и датският върховен съд са заели позицията, че правото на Европейския съюз и дейността на Съда на Европейския съюз са предмет на проверка от гледна точка на конституционните норми, включително тези, посочващи границите на компетенциите, делегирани на ЕС от дадена държава.

Важното е, че полският конституционен трибунал не приема, че самите разпоредби на Договора са противоконституционни. Решението посочва само, че някои разпоредби на Договорите на ЕС не са в съответствие с разпоредбите на Конституцията на Полша, когато се тълкуват широко и надхвърлят компетенциите, изрично посочени в Договорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай