ВМРО: Възрастните хора не са бреме, а ценен ресурс на държавата

Много са дали и ние им дължим много, но и знаем, че са хора, от които да почерпим още ценен опит

ВМРО: Възрастните хора не са бреме, а ценен ресурс на държавата | StandartNews.com

Много са дали и ние им дължим много, но и знаем, че са хора, от които да почерпим още ценен опит.

Около това заключение се обединиха организаторите на кръглата маса в Народното събрание, която има за цел да дискутира внесения от ВМРО в парламента законопроект за защита на правата и интересите на възрастните хора в България. Тя беше организирана от заместник-министъра на социалната политика д-р Султанка Петрова и съпредседателя на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. На нея присъстваха и членът на националното ръководство на ВМРО и член на Комисията по социална политика в НС Александър Сиди, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, бивши социални министри, представители на браншови и пенсионерски организации, експерти. Кръглата маса беше под надслов: „Нови акценти в националните политики за възрастните хора в Р България“ и се състоя в зала „Изток“ в парламента.

Двамата емблематични бивши социални министри Иван Нейков и Христина Христова напълно подкрепиха законопроекта на Патриотите и подчертаха, че това е правилната посока, в която държавата трябва да върви по отношение на политиката си спрямо хората от третата възраст. Тяхното активно участие при вземането на важните за живота им решения, както и активното им участие в социалния и икономически живот на страната са правилните стъпки, вземайки под внимание застаряващото население на Европа.

Всички присъстващи изгледаха презентацията, направена от Александър Сиди, който стигна чрез нея до важните изводи, че достойното заплащане, което е и в основата на програмата на ВМРО, залегнала в управленските приоритети, е сред важните показатели за добър живот на възрастните хора в България.

Населението на България застарява и чрез изработването на този закон ние гарантираме, че държавата ще осигури достоен живот за възрастните хора, бяха точните думи на Сиди, подкрепени от присъстващите в залата.

Възрастните хора са част от нашето общество, за която не просто трябва да се грижим. Ние трябва да ги превърнем в един от стълбовете на това общество. Всеки, който влиза в категорията, трябва да има достатъчно самочувствие и достатъчно възможности да се реализира и след активните си работни години. Възрастните хора трябва да получават заслужените пари от държавата, за да живеят достойно. Те трябва да се чувстват част и да бъдат в полза на обществото, заяви в своето изказване Веселинов пред високия форум в НС.

Кратко представяне на демографската ситуация имаше и от Георги Бърдаров – консултант на д-р Султанка Петрова. Според него населението в България и Европа застарява и ще застарява все повече. Той отново застъпи тезата, че възрастните хора не са бреме, а ресурс.

Колкото по-дълго време са полезни на себе си и на обществото, толкова по-добре и за тях самите и за обществото, подчерта още Бърдаров.

Д-р Султанка Петрова припомни, че на 15.03.2019 година беше приета стратегията за възрастните хора, която включва самостоятелен живот, достъп до социални и здравни грижи, стоматологична помощ, участие в обществения живот, закрила в домашна среда.

Мисля, че Националната стратегия има доста допирни точки с предлагания Закон за защита на възрастните хора в България. Възрастните хора не са бреме, а потенциал, който трябва да използваме. Те са мостът между поколенията. Бихме били щастливи, ако чрез закона и стратегията достигнем до всеки един възрастен човек, който има нужда от помощ и подкрепа, допълни още Петрова.

МВР е длъжник на възрастните хора в България. За първи път от 2017-а година организирахме 730 мобилни екипа, които обслужват 4969 села в страната – има полицаи от охранителна, криминална и икономическа полиция, като всички те провеждат срещи с възрастните хора, особено със самотните хора, пенсионерските клубове и организации, за да придобият изпреварваща информация по отношение на защитата, информира по време на кръглата маса заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Тази дейност вече дава своите резултати. Статистиката е категорична, че има спад на престъпленията срещу възрастните хора. Ако в бъдеще се ангажират все повече и повече държавни органи, в крайна сметка нашите пенсионери – Вие, майките и бащите ни, ще живеете по-спокойно, завърши изказването си Балабанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай