Сряда,

Влизаме във фаза: служебно правителство и спирала от избори

От: Редакция -
1210
Влизаме във фаза: служебно правителство и спирала от избори
A
A
A

"Парламентът беше реабилитиран като най-демократичната политическа арена, като място на сблъсък на политики. Духът на парламентаризма се върна. Би било добре политическата емоция да бъде подплатена с повече професионализъм в работата и на търсене на култура на преговори. По ред причини управляващото мнозинство се разпадна и България отново отива на предсрочни избори".

Това обобщи пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов. И допълни, че "българският парламент вече не е онзи гумен печат, който се използва за взети решения в някои политически централи от авторитарни политически лидери, както беше парламентът при трите мандата управление на ГЕРБ, начело с Бойко Борисов".

"Не трябва да ни учудва краткия живот на правителството. Тепърва ще свикваме с правителства с по-кратък мандат, с коалиции с трима и повече участници и с разпадане на мнозинствата в хода на съществуването на даден парламент. Навлизаме в спирала от избори, докато се наместят политическите пластове. Прогнозирам нови предсрочни избори през следващата година. Докато не се измине поне 4-годишен цикъл на избистряне на нещата и успокояване на обстановката. Случващото се в политиката е резултат от противоречивите процеси в обществото", допълни политологът в предаването "Преди всички".

По думите му, ако има управленска конструкция в следващия парламент, то тя ще се състои от ПП, ДБ и БСП.

Доц. Инджов очаква експертно служебно правителство: "Има опасност това правителство да не тръгне да ревизира важни политики, включително да търси сближаване с "Газпром" на безпринципна основа. Това правителство ще се опита да върне отношенията с Русия в нормално русло, както ги разбират русофилите. Но не вярвам България да направи остри движения в разрез с общата политика на ЕС спрямо Москва".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички