Влизаме във фаза: служебно правителство и спирала от избори

Доц. Инджов очаква експертно служебно правителство

Влизаме във фаза: служебно правителство и спирала от избори | StandartNews.com

"Парламентът беше реабилитиран като най-демократичната политическа арена, като място на сблъсък на политики. Духът на парламентаризма се върна. Би било добре политическата емоция да бъде подплатена с повече професионализъм в работата и на търсене на култура на преговори. По ред причини управляващото мнозинство се разпадна и България отново отива на предсрочни избори".

Това обобщи пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов. И допълни, че "българският парламент вече не е онзи гумен печат, който се използва за взети решения в някои политически централи от авторитарни политически лидери, както беше парламентът при трите мандата управление на ГЕРБ, начело с Бойко Борисов".

"Не трябва да ни учудва краткия живот на правителството. Тепърва ще свикваме с правителства с по-кратък мандат, с коалиции с трима и повече участници и с разпадане на мнозинствата в хода на съществуването на даден парламент. Навлизаме в спирала от избори, докато се наместят политическите пластове. Прогнозирам нови предсрочни избори през следващата година. Докато не се измине поне 4-годишен цикъл на избистряне на нещата и успокояване на обстановката. Случващото се в политиката е резултат от противоречивите процеси в обществото", допълни политологът в предаването "Преди всички".

По думите му, ако има управленска конструкция в следващия парламент, то тя ще се състои от ПП, ДБ и БСП.

Доц. Инджов очаква експертно служебно правителство: "Има опасност това правителство да не тръгне да ревизира важни политики, включително да търси сближаване с "Газпром" на безпринципна основа. Това правителство ще се опита да върне отношенията с Русия в нормално русло, както ги разбират русофилите. Но не вярвам България да направи остри движения в разрез с общата политика на ЕС спрямо Москва".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай