Властта опасна, блокира държавата

Кирил Петков хвърли страната в блатото на беззаконието

Властта опасна, блокира държавата | StandartNews.com
  • Прехвърлянето на Бойко Рашков в КПКОНПИ пали политическа война
  • Кирил Петков хвърли страната в блатото на беззаконието

Колкото повече Корнелия Нинова се опитва да угоди на "Продължаваме промяната" за кабинет, толкова повече държавата зацикля. За да стигне до пълен блокаж в четвъртък, когато КС обяви избора на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР за незаконен. Това отвори кутията на Пандора. И показа две неща. Първо - замръзване в енергетиката, икономиката, Плана за възстановяване, преговорите за кабинет. И второ - как потъпкването на законите, пренебрежението на Конституцията и правилата и отмяната на вече взети решения изправи страната на ръба на пропастта.

1. Енергетиката в ступор, бизнесът в шок

КЕВР спира работа, обяви на брифинг Станислав Тодоров и хвърли в ужас бизнеса и хората. Цена на газа за август не може да бъде определена. Така в сила най-вероятно ще остане юлската. За бизнеса и хората това е добре, но за "Булгаргаз", който искаше ново увеличение, бездействието на КЕВР е фатално. Блокирането на цялата енергетика повлича доминото на производството. "Топлофикациите" са в ужас. Бизнесът вече обяви, че трудно може да формира адекватни цени за продукцията си. Което пък отваря вратата на спекулата.

Чака ни изключително тежка зима, не можем да сме без КЕВР, предупредиха енергийните експерти на ГЕРБ и на ДПС Делян Добрев и Рамадан Аталай. Но мнозинството около "Продължаваме промяната" остана глухо. Продължи да разглежда закона за хазарта, вместо да свика извънредно заседание за изслушване на Кирил Петков и Александър Николов. Отказа това да се случи и на 22 юли (петък), защото точка първа са правилата за избор на нов шеф на КПКОНПИ.

2. Преговорите за кабинет на трупчета

Изпълнявайки желанието на "Продължаваме промяната", ИТН и Демократична България да бъдат така обработени, че отново да приемат кабинет на ПП, Корнелия Нинова сложи преговорите за властта на трупчета. В момента всичко е заложено на картата "Рашков". Защото така поискаха от нея Кирил Петков и Асен Василев. Знаейки, че губят властта, двамата харвардци поставиха условие на БСП - Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. И да погне враговете им не с "предупредителни протоколи", а с арести и блокиране на сметки. Социалистите приеха. За да се случи това обаче първо трябва да бъдат приети правила за избор и поправки в антикорупционния закон, което изисква повече две седмици пленарно време. Така още в началото на миналата седмица започна великото протакане. Куп юристи услужливо даваха за пример сформирането на кабинета "Станишев", когато третият мандат бе удължен, за да се случат преговорите за властта. И обясняваха, че в конституцията срокове няма. Важно е в понеделник Нинова да посочи премиер. Колко време той ще търси министри, било без значение. Обявявате война на най-голямата опозиционна партия, заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова с декларация в пленарна зала. И предупреди БСП, че хората на Борисов са готови за този бой до кръв. Никой няма да ги остави три месеца да правят каквото си искат, категорични бяха опозиционните партии в НС. 3. Планът за възстановяване в коша

Вторачено в прехвърлянето на Бойко Рашков от МВР в КПКОНПИ, бившето управляващо мнозинство хвърли в коша най-важните закони - по Плана за възстановяване. Дневният ред на парламента е пълен с екзотика - промени в хазарта и доклади на омбудсмана, но не и с приема 19-те закона, които ще гарантират прилагането на Плана. Без тях той няма шанс да тръгне и да получим вече отрязаните с 1 милиард пари по него. Алармата би още президента Румен Радев на консултациите, давайки известен толеранс от време на партиите, за да може депутатите да си свършат работата. Но ПП се вторачи в личната си цел да има верен човек за изборите, който да й осигури летящ старт за сметка на останалите партии.

Парламентът не може да бъде обвиняван в бездействие, защото законите не са подготвени и внесени от кабинета, обяви ДПС с декларация в четвъртък. И за пореден път настоя премиерът в оставка Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала. Премиерът обаче се оказа в Азербайджан.

4. Незаконните решения станаха основен закон

Пълният блокаж на държавата се допълва от факта, че при управлението на Кирил Петков незаконните решения станаха основен закон. Шефът на КЕВР е избран в нарушение на закона, но определи куп поскъпвания на ток, таз и вода. Премиерът е в оставка, но лично преговаря за азерски газ с Илхам Алиев. Като какъв и колко точно тежи думата му, не е ясно. За капак всяко вече взето от Петков решение може да бъде отменено без мотив, просто така. Само защото застрашава неговото и на Асен Василев битие.

800 млн. руски пари бяха спрени от Асен Василев заради "санкциите срещу Русия". За да има преговори с БСП обаче сумата бе разблокирана. Без аргументи. Четири месеца Петков мълча за скандалния меморандум с "Джемкорп", за да го отмени за една нощ с бруталния мотив - "да бъде свалена темата от общественото внимание". Гръмко въведения лимит за 5 млн. кредити от БРР, тази седмица тихомълком падна, за да може който трябва да се възползва от банката. Извинение за депутата от ДПС Делян Пеевски и останалите фирми, които месеци наред бяха очерняни като сатрапите на банката, нямаше.

5. Шумът на резачките за хартия

Откакто кабинетът "Петков" бе свален с вот на недоверие чиновниците в министерствата спряха работа, твърдят от "Дондуков" 1. Всеки се е снишил и чака развръзката. Работят две неща - резачките за хартия, които чистят неудобните документи и въображението, което роди новите вицове какво е ПП - "Пълен погром", "Продължаваме с прокситата" или "Провал на Прокопиев".

Хаосът в държавата е повсеместен. Истината е, че всеки следващ ден на кабинета "Петков" в коридорите на властта е все по-опасен. Единственият шанс са предсрочните избори, категорични са и политици и анализатори. Още повече, че шансът четирите партии отново да направят кабинет е нищожен. ИТН прие рокадата на Рашков, но все още официално не се отказала от ултиматума си, че няма да участва в кабинет с Кирил Петков и Асен Василев. А БСП вече прие именно финансовия вицепремиер да е начело на новия екип. От своя страна ПП не се е отказаха от своята червена линия - мнозинство - да, с ИТН - не. Защото именно хората на Слави развалиха първата им уйдурма за властта. Демократична България се крият в окопа, опитвайки се да избегнат щетите от рикоширащи шрапнели. И в първия миг на несигурност за себе си ще кажат избори.

Те чукат на вратата. И по-добре да са сега. Защото ново правителство със същите министри ще хвърли страната в пропастта не само на бедността, но и на омразата и отмъщението.      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай