Неделя,

Власт и синдикати обсъждат пенсионната реформа

От: Администратор -
A
A
A

Работодатели и синдикати ще се срещнат с представители на държавата, за да обсъдят пакета от промени в пенсионната система. Плавно нарастване на възрастта за пенсиониране и на осигуровките за пенсия, възможността за многократно прехвърляне на средства от частните фондове в държавния са част от темите, които трябва да направят размера на пенсиите по-адекватен в дългосрочен план и да намалят зависимостта на Държавното обществено осигуряване от бюджета.

Четири месеца екипът на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин работи със социалните партньори по пакета от промени. Част от тях подготви финансовият министър Владислав Горанов. Той в сряда ще защитава тезата за положителния ефект от правото да се местят средства от личните партиди на хората в частните фондове към Сребърния фонд и обратно: И не е задължително да се прехвърлят от едното място на другото. Аз примерно нямам намерение да си пренасям капиталовата схема, поясни Калфин.

В началото на заседанието на Националния тристранен съвет ще присъства премиерът Борисов. Социалните партньори ще разгледат също промените в Кодекса на труда, отнасящи се до узаконяване на еднодневните трудови договори и гъвкавото работно време.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички