Вижте най-новото проучване! Кой за кого ще гласува на избори

Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета “Денков”

Вижте най-новото проучване! Кой за кого ще гласува на избори | StandartNews.com

Източник: БНТ

Позитивните оценки към основните институции в началото на новата година се стабилизират на ниските нива от края на 2023 г. Промяна в електоралната картина няма. Няма и очакване, че ротацията в правителството ще доведе до съществена промяна в управлението. Близо половината от българите не са запознати с промените в конституцията.

Това са основните изводи от новото национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Запазват се ниските нива на положително отношение спрямо работата на основните институции, но без задълбочаване на ерозията Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%). Правителството се ползва с подкрепата на 22 на сто от хората.

Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета “Денков”. Сред избирателите на ГЕРБ 4 от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Няма съществена промяна и в оценката за работата на президента – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52 процента.

Няма динамика и в подкрепата на основните политически формации. ГЕРБ запазва първото място с дял от 24,8% сред гласуващите, следвана от “Продължаваме промяната-Демократична България” със 17,8%. “Възраждане” запазва третата си позиция с подкрепа от 14,6% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС с 13,8%, а петото място остава за БСП с 9,6 на сто.

За пореден месец и ИТН запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4,8%. При евентуални нови парламентарни избори 7% биха отбелязали опцията “Не подкрепям никого”.

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари. 42% са на мнение, че предсрочен вот не е необходим.

Няма сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел. Според 56% от анкетираните ротацията няма да промени съществено управлението.

Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в конституцията. Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. 30% не одобряват промените.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи