Вицепрезидентът: Няма да съм служебен премиер

Вицепрезидентът: Няма да съм служебен премиер | StandartNews.com

София. "Няма да съм служебен премиер", заяви вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова от ефира на „Тази събота" по бТВ. „Не участвам в съставянето на служебното правителство и не съм получавала предложения", категорична бе тя и изрази мнението, че служебният премиер трябва да бъде балансиран човек.

По повод исканията на държавния глава Росен Плевнелиев за разкриване на досиетата на КТБ Попова каза, че президентът не е превишил правата си. „Не мога да кажа, че президентът сбърка – той има право да се притеснява, защото предстои да управлява служебно правителство, а то няма възможност да прави такива промени заради конституционно краткото си време", мотивира позицията си още вицепрезидентът.

Във връзка с нейните планове след края на политическата й кариера сподели: „Ще продължа да работя на широко обществено поле. Президентската власт не прилича на никоя друга".

„Политиците трябва да обясняват какво искат да направят и защо. Ние стигнахме до разделение, което е опасно за националната сигурност. Трябва да се преборим с покварата на обществените нрави България винаги е оцелявала и ще оцелее", смята вицепрезидентът.

Запитана защо плаща с пари на президентството пътуванията, които прави в лично качество като председател на Управителния съвет на Международната академия за борба с корупцията, Попова каза: „Много е жалко, когато в такива периоди, в които се намираме сега, някой провокира такива неща. Не ви ли се струва, че са много дребнави, изразяват и показват желание да се сплете интрига? Трябва най-напред да се просветим".

Вицепрезидентът обясни още, че работи в Международната академия за борба с корупцията (МАБК) „про боно" и е съвсем нормално държавата да плаща нейните пътувания. Тя коментира, че всяка държавата „с радост и гордост подпомага своя член в борда". На въпроса как щеше да плати тези 31 000 лв. за пътуванията си, ако не работеше в президентството, Попова заяви, че сумата е щяла да бъде заплатена от евентуалния й друг работодател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай