Събота,

Витанов: БСП се превърна в Републиканската партия на САЩ

От: СТАНДАРТ -
1337
Витанов: БСП се превърна в Републиканската партия на САЩ
A
A
A

БСП се превърна в Републиканската партия на САЩ. Критиката към червената партия отправи нейният евродепутат Петър Витанов. Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП даде интервю за бТВ, в което обяви, че „България се превърна в сапьора на Европейския съюз, който трябва да прокара всички непопулярни и рискови решения.”.

„Няма голяма разлика дали начело ще е Кирил Петков или Асен Василев, защото когато сменим играчите, не променяме играта. Партиите остават същите, а те претърпяха щети в последните седмици. Със съжаление установявам, че в БСП се държим така, сякаш сме готови да участваме на всяка цена в управлението“, каза Петър Витанов. 

Той подчерта, че има идеологически решения, които са били в разрез с тезите на БСП и даде за пример отношенията с „Газпром“ и изгонването на руските дипломати.

„България се превърна в сапьора на Европейския съюз. Тя действа като флагман. Другите държави само чакат, за да видят каква ще е реакцията на Русия, след което преосмислят своите действия или предприемат други“, коментира евродепутатът.

 „Според мен случилото с руските дипломати  разсмива половин България. Аз няма да се превръщам в адвокат на руските дипломати, но също така не мога да приема, че България е най-разузнаваната страна от Русия и ние сме изгонили една пета от всички дипломати, получили статут „нон грата“ в държавите-членки на НАТО. Звучи необмислено, ненавременно, а и ще донесе тежки последици“, прогнозира Витанов.

Той критикува и действията на БСП по участието й във властта, заявявайки , че социалистите не са били така безкомпромисни, както са обещавали.

„Ние имахме ластични червени линии, много гъвкави. Така беше и с военната подкрепа. Боли ме, че БСП се превърна в Републиканската партия на САЩ или в оръжейната асоциация на Америка и за нея се говори в момента само по теми, свързани с оръжието, назначения или уволнения на шефове на военни заводи, но не и за социална политика“, заяви Петър Витанов

Петър Витанов разказа, че от месеци заедно с Крум Зарков, Станислав Владимиров и други социалисти обикалят страната и виждат притеснението на социалистите за партията им.

„Сега би трябвало да се направи опит за правителство. Със сигурност обаче ще е много трудно да се управлява с крехко мнозинство от 121 или 122 души. При постоянно треперене за кворума спира законодателна дейност, международна дейност, торпилира се целият политически процес и се стига до отвращение на хората от политиката“, коментира още Петър Витанов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички