Високо напрежение за руската нота. Петков се крие от парламента

Скандалът расте

Високо напрежение за руската нота. Петков се крие от парламента | StandartNews.com

Парламентът завря след предупреждението на Москва, че може да скъса дипломатическите си отношения с България, ако кабинетът не отмени решението си за изгонване на 70-те руски дипломати.

Извънреден председателски съвет бе свикан по искане на "Възраждане". Лидерът Костадин Костадинов настоя примерът в оставка Кирил Петков и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска спешно да се явят в пленарната зала, за да дадат разяснения по казуса.

От "Възраждане" настояват и президентът Румен Радев да свика спешно заседание на КСНС.

Костадинов уточни, че са разбрали за нотата от медиите и веднага са поискали председателският съвет да се събере спешно. По думите му искането да се извикат Петков и Генчовска - заедно с екипа й, е било прието.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че не искат изслушване, а информация. По думите ѝ изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов е поел ангажимент да се свърже с МВнР и МС. Смятаме, че такава информация трябва да бъде предоставена на формат председателски съвет, подчерта тя.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов каза, че не знае какво пише в нотата. И уточни, че са се събрали на председателски съвет, за да обсъдят как тази информация да бъде изискана чрез административни канали.

Повече от час народните представители чакаха безрезултатно Петков. Накрая стана ясно, че премиерът се крие и няма да се яви в НС. От Министерски съвет разбрали, че председателският съвет бил не заради Москва, а заради горивата, затова Петков нямало да ходи в НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай