Вили Лилков посочи кой е най-тежката опозиция на ГЕРБ в София

По думите му София не трябва да бъде в ръцете на популисти и комунисти

Вили Лилков посочи кой е най-тежката опозиция на ГЕРБ в София | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Проф. Вили Лилков оценява себе си като най-тежката опозиция на ГЕРБ в последните четири години, в които бе общински съветник в София. Но същевременно съм прокарал над 100 решения по мои доклади и инициативи, подкрепяни от различни политически сили. В столичния общински съвет трябва да търсиш диалог, за да наложиш своите идеи, заяви професорът, който е кандидат за кмет на столицата от коалиция "Синя София".

Той сподели пред Нова телевизия, че е един от инициаторите на подписка за съставяне на евроатлантическо правителство и счита това за правилен ход. "Бях длъжен да го направя, защото политиците трябва да посочват решения. Ако не бяхме поели тази инициатива и партиите продължиха да се противопоставят една на друга, може би сега щяхме да правим освен местни и парламентарни избори. Подкрепих проф. Герджиков, защото това беше моя кауза", обясни кандидатът. И допълни, че ако не стигне до балотаж, ще подкрепи десен кандидат, ако има такъв.

По думите му София не трябва да бъде в ръцете на популисти и комунисти. "Не е имало разговори ГЕРБ да ме издигнат за кмет на София, не съм свързан с тях. Не се крия във важни моменти и не се страхувам да загубя имиджа си. Всичките ми години в общинския съвет са били в опозиция, с изключение на 4 години. Подкрепям политиката за изграждане на метрото и ще я продължа. Инвестициите ще се увеличат, а метрото ще навлезе в големите квартали, където ще се създаде и вътрешноквартален транспорт. В един момент гратисчиите в градския транспорт достигнаха до 15%. Новата система на регистрация намали рязко този процент. В южната част на града има преуплътняване със сгради, без подходяща градска среда. Ще поискам от НС да промени Закона за устройство и застрояване на Столична община. Параметрите на застрояване за южните територии трябва да бъдат намалени", смята той.

Според него пример за корупция е кражбата на Общинска банка. "Беше направено така, че мажоритарният собственик да не може да я управлява. Подадох сигнал в прокуратурата. Друг пример за моите действия са далаверите в "Софийски имоти". Аз и журналисти анализирахме 928 сделки и направих доклад за състоянието на дружеството. По него прокуратурата се самосезира и заведе дела. „София сити къмпани“ е заграбила 54 дка от Южния парк. Ако стана кмет, най-напред ще извикам шефовете на "Топлофикация" и ще изискам пълен анализ на състоянието на дружеството. Освен това ще проверя системите за сигурността - звеното за превенция на бедствия и аварии, и ще преориентирам политиката към превенция", коментира Лилков. И категорично отрече да е получавал финансиране от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай