Вигенин: Русия е наш стратегически партньор

Вигенин: Русия е наш стратегически партньор | StandartNews.com

София. "В различни периоди по идеологически причини едно или друго правителство се е опитвало да блокира отношенията с Русия. Днес тези времена са минало. Но трябва да бъде напълно ясно, че България има своите ангажименти и като член на Европейския съюз, и като член на НАТО, но това в никакъв случай не означава, че ние трябва да прекратим отношенията си с Русия". Това заяви външният министър Кристиан Вигенин в интервю за ИТАР-ТАСС.

Русия е стратегически партньор на България и се надяваме на активно развитие на двустранните отношения, поясни Вигенин.

Той отбеляза, че през април тази година в София ще се проведе заседание на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Според него, това заседание трябва да потвърди готовността на България да развива двустранните контакти и да реализира глобалните проекти.

"Подобен род заседания на междуправителствено равнище не са се провеждали отдавна. Предполагам, че след тази среща ще бъдат изпратени ясни послания към руския бизнес и руското политическо ръководство, че България желае да развива контактите, да осъществява съвместните международни проекти", каза той. "По-конкретно проектът за газопровод "Южен поток", уточни Вигенин и добави: "Ще видим също така как стоят нещата и с другите големи проекти, които временно са спрени, - строителството на АЕЦ "Белене". Ще покажем на българското общество, че няма причини, пречещи ни активно да работим с Русия".

Той смята, че отношенията с Русия не трябва да се базират на остарели идеологически стереотипи. "Днес живеем в друг свят и поддържаме активни отношения, от които печели и България, и Европейският съюз", отбеляза ръководителят на нашата дипломация.

"Нещо повече, през тази година се отбелязват 135-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между нашите страни. Много се надявам, че министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще посети България, ако има възможност, и с това също ще се даде важен знак за развитието на контактите между двете страни. Подобен род посещение не е имало от шест години, ако не греша", заяви Вигенин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай