Вигенин призова за солидарна помощ от ЕС

България е дала 300 000 евро помощ за съседните на Сирия страни

Вигенин призова за солидарна помощ от ЕС | StandartNews.com

Ню Йорк. Външният министър Кристиан Вигенин призова за солидарна помощ от ЕС и международната общност за справяне с бежанската вълна, насочена към България, заради кризата в Сирия.

Вигенин участва в министерска среща на високо равнище, посветена на хуманитарните аспекти на конфликта в Сирия, като част от съпътстващите събития на Общия дебат на 68-та сесия на ООН в Ню Йорк, съобщиха от МВнР.

Срещата беше организирана от еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и от външния министър на Йордания Насър Джуде.

В изказването си министър Вигенин изрази солидарността на нашата страна с усилията на съседните на Сирия държави да се справят с нарастващата бежанска вълна. Той подчерта, че България също се сблъсква с безпрецедентна за нея ситуация, породена от прилива на бежанци от Сирия. Въпреки, че техният брой не може да бъде сравнен с този в Йордания, Ливан и Турция, за нас това е изпитание, пред каквото не сме се изправяли до момента, отбеляза Вигенин.

Той подчерта, че България е оказала хуманитарна помощ на съседните на Сирия държави, в съответствие със своите възможности. Въпреки бюджетните ограничения за целта са били отделени над 300 000 евро. В момента сме принудени да мобилизираме допълнителни ресурси, за да се справим със ситуацията на собствената си граница, заяви министър Вигенин. По думите му, България би приветствала всяка проява на подкрепа от страна на ЕС и международната общност, като се обръща за солидарна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай