Вигенин: Няма да признаем резултатите от референдума в Крим

Вигенин: Няма да признаем резултатите от референдума в Крим | StandartNews.com

Берлин. България няма да признае резултатите от референдума в Крим. Това каза пред Дойче Веле външният министър Кристиан Вигенин. Той обясни, че макар все още да има надежда за мирно решение на конфликта, отношенията с Русия вече няма да са същите.

 

Позициите на България и Германия за кризата в Украйна не се различават, каза още министърът. И уточни, че София подкрепя и ще съдейства за осъществяване на германската идея, която предвижда създаване на Контактна група за директни преговори между руските и украинските власти. Ако Русия не покаже готовност за компромиси, ЕС ще трябва да вземе решение за евентуални санкции. Такъв развой на събитията обаче не е желан нито от България, нито от Германия, каза още Кристиан Вигенин.

 

"Нямаме друга алтернатива освен дипломацията". Така министърът коментира до къде ще стигнат действията срещу Русия. Той увери, че всичко друго означава военна конфронтация и все още има надежда проблемите да бъдат разрешение чрез дипломация между страните. ЕС може да даде гаранции на Русия, че ще бъдат спазвани правата на рускоезичното малцинство в Украйна. Нашата страна е заинтересована от това, защото в Украйна имаме значително българско малцинство, стана ясно от изказването на Вигенин пред Дойче Веле.

 

"Струва ми се, че в момента Русия се опитва да разреши тези проблеми по един по-скоро конфронтационен начин", добави министърът. И увери, че има и друго решение на ситуацията- в диалог и с поемане на конкретни ангажименти от страна на украинското правителство и ЕС.

 

Изпращането на американски бойни самолети за военни маневри в Полша е свързано с опасенията на балтийските републики за тяхната сигурност. Илюзорно е да се смята, че един американски боен кораб, навлязъл в Черно море, може да представлява някаква заплаха за Русия и руския Черноморски флот, каза още Кристиан Вигенин. И добави: "Не искам да се създава впечатлението, че и България по някакъв начин участва в демонстрацията на сила по отношение на Русия".

 

Не са реалистични твърденията, че Студената война може да се завърне, смята външният ни министър. "Светът днес е различен, а Студената война не може да се повтори в мащабите от преди", каза още той.

 

"За съжаление за нас остава загадка какви са крайните намерения на руската страна. Докато за Украйна е ясно, че иска да запази суверенитета и териториалната си цялост, което е желание и на международната общност, можем само да гадаем какво цели Русия". Така Вигенин отговори на въпрос дали двете страни в конфликта осъзнават къде преминава червената линия, която не трябва да се прекрачва. Той бе категоричен, че една от целите на Русия е очевидно присъединяването на Крим.

 

"За нас това е неприемливо", каза още министърът и отбеляза, че референдум за бъдещето на Крим не е признат нито от украинските власти, нито от ЕС и неговите партньори. Затова този референдум сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация. ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите. "По начина, по който се организира това допитване, не виждам никакво основание България да признае резултатите от него", обясни външният министър.

 

Германската позиция за членството на България и Румъния в Шенген скоро ще претърпи развитие, смята  Вигенин. "За да се промени отношението на Германия, ние сме готови да си сътрудничим с Федералната република, за да докажем, че всяко по-нататъшно отлагане вече не е целесъобразно", допълва Вигенин.

 

България и Германия ще си сътрудничат в областта на социалната политика и отварянето на германския трудов пазар."Лично аз съм амбициран да покажа, че можем да направим много повече с Германия", казва още той.

 

"Виждам желание и основание за активизиране на двустранното сътрудничество. А Германия може да разчита, че в наше лице ще има един сериозен и стабилен партньор в Югоизточна Европа", допълни Вигенин.

Стандарт Нюз припомня, че министър Кристиан Вигенин е на еднодневна визита в Берлин, където проведе разговори с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай