Вигенин: Мораториумът дискредитира България

МС трябва да се съобрази с решението на парламента, твърди външният министър

Вигенин: Мораториумът дискредитира България | StandartNews.com

София. Министърът на външните работи Кристиян Вигенин е убеден, че решението на Народното събрание от вчера да наложи мораториум за продажба на земя на чужденци до 2020 г. ще дискредитира България. От друга страна той смята, че Министерският съвет трябва да се съобрази с това решение на най-висшата институция в България.

В интервю за БНР Вигенин се възмути от начина, по който се взимат такива решения с дълготрайни последствия за страната ни в рамките на Евросъюза. Според него решението е взето без анализ, на базата на субективните страхове на един или друг народен представител. В дебата не е станало и дума дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя, как това се отразява на пазара на земя. "Взимат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент България никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите", каза в интервюто външният министър.

Според него правителството трябва да се съобрази с решението и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика. "Това е суверенна воля на най-висшата институция в България – Народното и правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото е възможно. Разбира се, аз смятам, че все още има възможности ние, въпреки това решение, още веднъж да анализираме какво следва от него и дали има реално възможността да се наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международно правен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме и не съм убеден, че ние можем да взимаме решения, които стоят по-високо от този договор", каза дипломат номер едно.

Във връзка с отношенията с Турция, Вигенин конкретизира, че "въпросът с границата и бежанците не е обвързан по никакъв начин с усилията на Анкара да продължи преговорите и процеса на присъединяване в ЕС." Министърът е поискал среща с колегата си от  Турция, тъй като по думите му е време "въпросът за контрола на българо-турската граница да се постави на по-високо политическо равнище". Вигенин подчерта, че е поставил въпроса и пред председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. "Аспектите са два - единият е политическа подкрепа за България по отношение на граничния контрол, а другият е полагането на усилия за сключване на споразумението за реадмисия с Турция, тъй като подписването му би дало допълнителни възможности на България за справяне с бежанския поток, който влиза в страната", коментира Вигенин. В тази връзка той обърна внимание, че кризата в Сирия и бежанският поток не би следвало да се обвързва с преговорите на Турция за присъединяване към Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай