Вигенин: Македония има интерес от договор за добросъседство

Вигенин: Македония има интерес от договор за добросъседство  | StandartNews.com

София. "Интерес от договора за добросъседство има в по-голяма степен македонската страна, доколкото ние сме заявили ясно, че без такъв договор, ние не сме готови да подкрепим даването на дата за начало на преговорите", заяви в предаването „Събота 150" на БНР министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

"Не бихме искали ние да ставаме пречка за този процес на република Македония", каза Вигенин. Министърът заяви, че не конкретен виновник за това, че до момента договорът за добросъседство не е подписан.

„Това са преговори, които продължават, те не са лесни. Ясно е, че когато се засягат важни въпроси в отношенията между две страни, не може да прибързваме. Миналата година рязко се промени българската позиция, имаше необходимост от известно време, за да бъдат осъзнати от македонската страна нашите основания, да видим ясно къде са проблемите. Към днешна дата, сме доста по-близо до подписване на такъв договор, в сравнение с момента, в който бях избран за министър. Но това подписване не е съвсем предстоящо. Успяхме, за този период, да създадем една малко по-добра атмосфера в отношенията между двете страни, което само по себе си ще облекчи подписването на договора. Със срокове не бих се ангажирал, полагаме усилия. Доверието се изгражда постепенно, като казвам, че сме по-близо, го мисля наистина сериозно. Ще положим нужните усилия, това да стане максимално бързо. Паралелно с работата по договора, се опитваме да развиваме отношенията и в други сфери, например транспорт", каза Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай