Виден бесепар в атака! Посочи отровата за страната

Какво када Явор ЛБожанков пред Дойче Веле

Виден бесепар в атака! Посочи отровата за страната | StandartNews.com

Над служебните кабинети няма никакъв контрол, което е опасно. Трябва ни работещо правителство, а не еднолична власт. На нашите географски ширини това е най-страшният сценарий, казва депутатът Явор Божанков пред ДВ.

"Да има различни позиции в нашата парламентарна група не е нито прецедент, нито е първият, нищо ще е последният случай. Нашата група затова е различна от ГЕРБ, където едноличната власт е стандарт.

Има много натрупвания. Нормално е в исторически план да има благодарност от нашето общество към руския народ. И ние трябваше още от самото начало да направим едно разграничение: едно е благодарността в исторически план, едно е уважението към руския народ, култура и духовност, съвсем друго нещо е в момента режимът на Путин. И когато направим това разграничение, ние трябва най-сетне да си отворим очите, че този режим е вреден не само по отношение на войната в Украйна, той е вреден и за собствения си народ.

Дезинформацията премина всякакви граници. Има няколко „опорки“, например – че Европа е останала на студено, че европейците на запад не се къпят, децата седят в студени класни стаи… Практиката доказа, че вярно е точно обратното: Европа запълва газовите си хранилища, България не получава доставки на газ от един източник, но въпреки това успя да си завърши газовите връзки с други и дори цената да падне. Тоест, тук категорично има целенасочено налагане на някакви опорни точки, които целят да разколебаят ЕС.

Те се наслагват върху едни по-отдавнашни опорни точки: че Европа се разпада, че западноевропейците са джендъри... Ние си ги знаем открай време тези сайтове за фалшиви новини, които разпалват такава пропаганда, но по време на конфликта тя стана особено интензивна.

Не можем да усвоим и средствата, които са ни още по-нужни, защото прогнозите за икономиката в европейски и в глобален мащаб не са розови за следващата и по-следващата година. Така че работещо правителство ни трябва. Не ни трябва обаче еднолична власт. Служебните кабинети станаха от изключение правило, а над тях няма никакъв контрол, което според мен е опасно. Да прибавим към това и широко рекламираните идеи в публичното пространство за президентска република.

 На нашите географски ширини и с нашия манталитет това според мен е най-страшният сценарий: еднолична власт. На нас ни трябва редовно правителство, но тук идва по-сложният въпрос: Как? Защото няма приемлива конфигурация.", казаа Божанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай