Ветото за цигарите остава

Ветото за цигарите остава | StandartNews.com

София. Забраната за пушене в заведенията остава. Това решиха депутатите от здравната комисия. Те разгледаха на първо четене законопроекта за отпадане на ветото, който внесоха от "Атака". Той обаче беше отхвърлен с 15 гласа против и един въздържал се. Едва четирима депутати гласуваха "за" падането на ветото, те бяха Явор Нотев от "Атака", Димитър Байрактаров от ПФ и двама техни колеги от БСП.

Няма медицински показания, които да оправдават премахването на тази забрана, категоричен бе още в началото на дебата ген. Стоян Тонев, председател на комисията и депутат от ГЕРБ. Думите му срещнаха веднага подкрепата на повечето му колеги в залата. Отпадането на тази забрана би било голяма крачка назад, заяви д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Аргументи "за" отпадането на ветото обаче не закъсняха да дадат патриотите и от асоциацията на хотелиерите. Според тях забраната е лицемерна, защото се толерира тютютнопроизводството, а има нужда и от прецизиране на контрола в заведенията. "Не може ние да забраняваме пушенето, а да нямаме никакви права над клиентите, които палят цигари по свое желание и да отнасяме глобите", оплакаха се от асоциацията на Благой Рагин. Депутатите се съгласиха, че ветото не трябва да се маха, но корекции в контрола може да се направят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай