Ветото на Румен Радев върху НК беше отхвърлено

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстове от Наказателния кодекс, с които се предвижда задържане на лица без незабавно уведомяване на близките им...

Ветото на Румен Радев върху НК беше отхвърлено | StandartNews.com

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстове от Наказателния кодекс, с които се предвижда задържане на лица без незабавно уведомяване на близките им. Промените бяха приети повторно със 137 гласа на народни представители от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и Воля. Против гласуваха само депутати от БСП за България.

Радев върна на парламента за ново обсъждане разпоредбите, с които се дава право на прокурора по своя преценка да отлага с 48 часа уведомяването на конкретни лица за задържането на даден човек, когато това е необходимо, за да се предотвратят тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на някого или пък сериозно затрудняване на наказателното производство.

При задържането на непълнолетни отлагането на уведомяването на родителите и на директора на училището може да е за не повече от 24 часа.

Към момента уведомяването на семейството и работодателя на обвиняемия задържан под стража става незабавно. Остава правото на незабавна адвокатска защита.

В мотивите си Румен Радев посочва, че държавата трябва да подпомага родителите си да се грижат за техните деца до навършване на пълнолетие, каквото задължение им вменява конституцията. Той настоява още "да се очертае кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването". Според него в противен случай се открива възможност за "непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило".

Според БСП с отхвърляне на ветото управляващите няма да "натрият носа на държавния глава", а на българския народ. Социалистите смятат, че с текстовете се ограничават фундаментални човешки права.

Опозицията обърна президентското вето в политическо говорене и плашене на хора, отговори на свой ред председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Ние не се защитавахме активно в този период от три или четири седмици“, поясни Кирилов. По думите му правото на адвокатска защита е защитено от Конституцията и от текстовете на Наказателния кодекс.

„В рамките на последните три седмици си поставих за цел да обсъдя този проблем, този въпрос, това вето с възможно най-изтъкнатите реномирани наказателно-правници в българската правна наука и правоприлагане“, каза Кирилов. Той посочи, че те са го убедили, че няма никакъв проблем.

В реплика Иван Иванов от БСП заяви, Данаил Кирилов чете текстовете от Наказателния кодекс, както Дяволът Евангелието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай