Неделя,

Ветото на Радев върху НК влиза в правната комисия

От: Редактори -
166
Ветото на Радев върху НК влиза в правната комисия
A
A
A

Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще обсъди днес онези промени в Наказателния кодекс, на които президентът Румен Радев наложи вето през декември. Текстовете изменят норми в Наказателно-процесуалния кодекс и дават възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при арест на пълнолетен човек и 24 часа за непълнолетно лице. Във втория случай уведомление може да има само за Държавната агенция за закрила на детето.

Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов коментира пред БНР, че преди дебата няма предубеденост към ветото на президента: „Досега сме доказали, че винаги добросъвестно, изчерпателно и задълбочено обсъждаме аргументите на президентската администрация. Така смятам, че ще направим и в конкретния случай. Не искам да влизам в коментар по същество на аргументите. Смятам, че те в голяма степен излизат извън конкретния правен текст и са в посока на общото, да кажем неюридическо, говорене, което, за съжаление, се формира в обществото по този случай“.

Той изрази и личната си позиция преди дебата: „Смятам, че нормата която приехме, тъй като я обсъждахме много продължително, съответства и на българската наказателно-правна традиция, и на изискванията на директивата. В конкретния случай сме предвидили изисквания кога и в кои случаи би могло да се допусне прилагането на такава отлагане на уведомяването“.

Отлагането ще важи за престъпленията, в които възниква сериозна, непосредствена и съществена опасност за живота и здравето на множество лица, подчерта Кирилов: „Отлагането се обосновава, защото лицето е свързано по някакъв начин с престъпното деяние. Уточнявам, че тук не иде реч за отнемане на възможността за защита. Почваме, че в следващата алинея - девета - се установява незабавна възможност за обжалване пред съд на отложеното уведомяване“.

Той обяви и очаквания ефект от законовите промени: „Предотвратяваме възможността да постъпят негативните последици на най-тежките престъпления, ако това е възможно в конкретния момент и в конкретния етап на извършване на престъпното деяние - това правим“.

Защитата на детето в случай на арест е прецизирана, а презумпцията за невинност важи, категоричен е Кирилов: „Важат и всички изисквания спрямо на задържане на малолетно лице - включително участието на психолог, участието на защитник“.

Изтича срокът за внасяне на предложения за промени в Изборния кодекс преди второто четене. Предложенията на ГЕРБ „не променят същината на това, което сме направили,  а допълват във връзка с подсъдността и делата по жалби срещу решение на ЦИК“.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички