Весела Лечева каза в какво да инвестира държавата

В Троян тя присъства на демонстрации на местните спортни клубове по повод Европейската седмица на спорта

Весела Лечева каза в какво да инвестира държавата | StandartNews.com

За да възстановим и да дадем възможност почти всяка община да има своята спортна зала и тренировъчни съоръжения, е необходимо в следващите десет години всяко едно правителство да отделя годишно по 50 милиона лева. Това каза служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева пред журналисти в Троян.

"Само за няколкото седмици в този кратък мандат, поне 7-8 общини дойдоха със желанието да се финансира изграждането на спортни зали. Бюджетът е изключително скромен по тази политика – само 8 милиона лева, а само залата в Троян би могла да струва около 6 милиона лева“, добави министърът, цитиран от БТА.

По думите й има необходимост България да разполага със своята тренировъчна спортна база, така че да отговаря на европейски стандарти, да има модерни съоръжения, които да дават възможност на децата и на младите хора да тренират. Според Лечева обаче доста хаотично се действа през последните години по отношение на големи спортни зали и обекти. "Те са скъпо струващи и след това, ако нямаме концепция и визия как да се управляват и експлоатират, те могат да останат само в тежест на общините“, посочи министърът.

Според нея ако една зала не е ангажирана поне 200 дни в годината, то тя е на загуба. По думите й спортна зала "Арена Бургас" трябва да бъде завършена, за да не остане като „паметник на глупостта“ на няколко поредни правителства. „Изискала съм много ясен и конкретен план за срок за завършване и за дейностите, които трябва да бъдат извършени“, добави Лечева.

Относно Зимния дворец тя каза, че са вложени близо 6 милиона лева за неговата модернизация, ремонт, възстановяване, но съоръжението, което поддържа леда, е с много остаряла технология и с високите цени на енергоносителите, става много скъпоструващо и е почти непосилно за федерациите и клубовете за използване.

По темата за изграждането на новия стадион на ЦСКА, министърът заяви, че няма да е пречка футболният клуб да има своето модерно съоръжение, но всеки трябва да бъде коректен по отношение на ангажиментите, които се поемат и разписват по договори и споразумения. „Те трябва да представят идеен проект и гаранция за средствата, които ще бъдат инвестирани в него“, добави Весела Лечева.

В Троян тя присъства на демонстрации на местните спортни клубове по повод Европейската седмица на спорта за насърчаване на двигателната активност сред подрастващите. След това министърът се срещна с ръководителите на клубовете, с които обсъди проблемите им.

Кметът на община Троян Донка Михайлова, заяви, че всяко трето дете в града спортува в лицензиран клуб. В общината има 27 клуба, от които 24 лицензирани. В тях са ангажирани над 900 деца.

Източник: БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай