Великолепната седморка ще става десеторка

Реформаторите канят земеделците на Мозер, БСДП и РДП, не искат да чуят за БАСТА

Великолепната седморка ще става десеторка | StandartNews.com

София. Реформаторският блок набира сили и скоро т. нар. Великолепна седморка ще се разшири до 10 членове на дясното обединение. След приемането на СДС и БЗНС ред идва на "Обединени земеделци" на Петя Ставрева, чийто бивш лидер бе Анастасия Мозер. В Реформаторския блок ще бъдат поканени още БСДП на Йордан Нихризов и РДП на Захари Петров. Най-вероятно трите партии ще получат официална покана за присъединяване към Реформаторския блок от "Синьо единство", научи "Стандарт". Жестът е напълно логичен, тъй като формациите бяха част и от "Синята коалиция". На опашката за влизане в блока са още НДСВ, "Единна народна партия" на Мария Капон и "Българска нова демокрация" на Борислав Великов. Десният блок обаче няма намерение да приеме нито ГЕРБ, нито отцепниците от тях - бъдещата партия БАСТА, която ще бъде учредена на 22 септември.

Следващата седмица се очаква реформаторите да приемат и по-детайлните си виждания за развитие на страната. Те се формират от секторни комисии към Гражданския съвет на новия блок. В областта на икономиката влизат Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, бившият икономически министър на ГЕРБ Трайчо Трайков, кандидатът за вицепрезидент на "България на гражданите" Любомир Христов, бившият лидер на СДС Мартин Димитров, Димитър Бъчваров, Корман Исмаилов. В групата, която формира платформата за съдебната система и сигурност, са Димо Гяуров от "Синьо единство", Екатерина Михайлова от ДСБ, Нели Огнянова. Върху формирането на правилата за управление и публичната администрация работят Антоанета Цонева, Евгени Чачев, Тодор Тонев. Сред хората, които формират политиките в сферата на медийната свобода и култура, са Еми Барух, Михаил Неделчев, Стоян Радев. Социологът Цветозар Томов пък ще е част от стратегическата група на Гражданския съвет.

Реформаторският блок подкрепя и гражданска инициатива "Протестна мрежа". Тя е една от структурите, които представляват протеста срещу правителството "Орешарски". В нея са Жюстин Томс, писателят Ясен Атанасов, актьорът от "Под прикритие" Ивайло Захариев, блогърът Асен Генов, музикантът Лъчезар Косев и др. В знак на протест срещу "мафиотското управление на страната" реформаторите ще се присъединят към подготвяното "посрещане" на депутатите на 4 септември в първия им работен ден. Организатор е "Протестна мрежа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай