Важна среща. Ще имаме ли азерски газ?

Държавният глава се срещна с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов

Важна среща. Ще имаме ли азерски газ? | StandartNews.com

Възможността азерски компании да участват в  газификация на домакинства у нас бе една от темите на срещата между президента Румен Радев и министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещение у нас.

Двамата обсъдиха надграждането на стратегическия диалог между България и Азербайджан в области от взаимен интерес, сред които енергетика, транспорт, информационни и комуникационни технологии.

Визитата се провежда в навечерието на отбелязването на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Президентът Румен Радев и министър Джейхун Байрамов бяха единодушни, че приятелските  двустранни отношения, както и стратегическото партньорство между България и Азербайджан са добра основа за задълбочаване на сътрудничеството.

България приема Азербайджан като надежден партньор в редица области от търговско-икономическото сътрудничество. Двамата очертаха като особено перспективни сфери за задълбочаване на партньорството транспортът, информационните и комуникационни технологии, туризмът, образователния обмен. Специално внимание бе отделено върху разширяването на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, което е от ключово значение не само за България, но и за цяла Европа с оглед на ускоряване на диверсификацията на енергийните източници. Министър Джейхун Байрамов запозна президента Радев с дейностите на страната му за разработване и добив на алтернативни източници на енергия.

Ситуацията в Южен Кавказ също беше сред темите на разговора. Президентът посочи, че само със средствата на дипломацията може да се постигнат устойчиви и необратими резултати за установяване на стабилност и мир в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай