Важен ден в парламента, решават голям проблем на управляващите

Засега единствената комисия в НС с избран председател е тази по правните въпроси

Важен ден в парламента, решават голям проблем на управляващите | StandartNews.com

Избор на ръководства и промени в състава на парламентарните комисии ще сложи начало на работата на парламента днес. В програмата са включени и процедурни правила за избор на подуправители на БНБ, ръководство на Сметната палата и нов състав на Висшия съдебен съвет.

Точно три месеца след старта на 49-отото Народно събрание единствената комисия с избран председател е тази по правните въпроси.

Стою Стоев от "Продължаваме промяната-Демократична България" я ръководи на ротационен принцип, а изборът му бе обвързан с поста на председател на НС, зает от Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Депутатите ще гласуват и предложения за промени в състава на част от комисиите.

Гюнер Ахмед отстъпва мястото си в правната комисия на Делян Пеевски, който заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ напуска комисията по конституционни въпроси.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отива в комисията по вътрешна сигурност, отстъпвайки мястото си в комисията за контрол над службите за сигурност на бившия вътрешен министър Христо Терзийски, за председател на която е предложен зам.-председателя на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов.

След тези рокади депутатите ще гласуват процедурни правила за избор на кандидатите за подуправители на БНБ в направленията Банково и Емисионно, както и за попълване на състава на Сметната палата.

В дневния ред са включени и промени в Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, с които се регулира процедурата за избор на нов състав на ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай