Василева: Време е за решения, не за спорове

Василева: Време е за решения, не за спорове | StandartNews.com

Стига вече спорове и емоции - време е за решения. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на среща за управлението на ски зоната в Банско, съобщава БГНЕС.

На срещата присъстват всички заинтересовани страни, като целта ще бъде да се намери консенсусно решение по въпросите.

Освен НПО-та и природозащитници, присъстват и министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Банско Георги Икономов, председатели на ресорни парламентарни комисии, както и представители на концесионера.

От своя страна Ивелина Василева подчерта, че изричната воля на правителството и указанията на премиера са да се проведе дебат, с цел постигане на консенсус по спорните въпроси за ски зоната в Банско. Тя припомни, че на 19 февруари беше проведено заседание на Съвета за развитие към Министерски съвет, по време на което беше подкрепено предложението за пристъпване към изменение на концесионния договор с цел прецизиране и привеждане към текущото законодателство.

„След провеждането на заседанието беше взето решение да не се пристъпва към последващо действие преди да се вземе консенсус. Това е желанието ни - да се постигне консенсус по тема, която генерира спорове и емоции. Стига вече спорове и емоции - време е за решения", призова екоминистърът.

От друга страна Василева увери от гледна точка на правителството и МОСВ за стриктното съблюдаване на законодателството, което да гарантира опазването на околната среда, имайки предвид, че говорим за Национален парк „Пирин". „Днешният ден е важен, защото ще дебатираме за първи път. Целта на днешната среща е постигане на консенсус, защото е крайно време да постигнем яснота за развитието и управлението на ски зоната в Банско", подчерта още министърът на околната среда и водитe.

Надявам се да бъде постигнат компромис да бъде изменен договорът за концесията на ски зоната в Банско, за да бъдат максимално гарантирани интересите на държавата. Това пък заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея прекратяване на концесионния договор за ски зоната в курортния град ще доведе до директни и косвени загуби за икономиката и за имиджа на страната ни. „Рекламата, която Банско прави ежегодно, прави това Банско и цялата ни страна да бъде разпознаваема като зимна дестинация. Над 37% в Банско са заети в сферата на туризма", каза тя. Не на последно място Ангелкова призова разумът да надделее, за да може да се надгражда това, което има, защото загубите за туризма и страната ще бъдат стотици млн. лв., включително и милиарди.

От своя страна Петър Кънев, председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм заяви, че не е работа на природозащитници да се занимават с офшорки. Сигурен съм, че има изкривявания в концесията, но трябва да намерим балансирано решение, за да не страда никой, добави той.

Кметът на община Банско Георги Икономов също изрази надежда днес да се вземе компромисно решение и да се продължи напред, а не да се тъпче на едно място. „Не трябва да приемаме природозащитниците като ментори, които да казват какво трябва да се случва в един град или община. Против съм да бъде разваляна концесията, което е мнението на хората и гостите на Банско", убеден е Икономов, който добави, че подкрепата на ски зоната е над 80%, но явно сегашният концесионен договор не може да остане в това положение. „Може да се промени, но не и да се прекрати. Така ще закрием курорта Банско, който е марката за зимния туризъм пред Европа. Прекратяване на концесията ще доведе общината до колапс", оплака се Икономов. Той алармира, че ако се затвори ски зоната за 5 години, след това няма как да потръгне следващите 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай