Василева: Със сигурност ще загубим средства по "Околна среда"

Василева: Със сигурност ще загубим средства по "Околна среда" | StandartNews.com

София. Със сигурност ще има загуба на средства по Оперативна програма „Околна среда". Въпросът е доколко тя може да бъде минимизира в оставащото време до края на годината. Необходимо е системата да работи координирано, ефективно. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред БНР.

Максимално бързо разплащане към общините и бенефициентите е един от основните приоритети на МОСВ в следващия месец, обяви Василева. В понеделник предстоят технически разговори, а във вторник се състои и мониторингов комитет на оперативната програма, на който ще бъде представено текущото състояние, реалната картина и рисковете за двата фонда, от които програмата черпи ресурс – Фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд, обясни тя.

"Иска ми се процентът на усвояемост да е максимален. Оперативна програма „Околна среда" е може би единствената програма, която в най-висока степен изпълнява ангажиментите на държавата ни от гледна точка на европейското ни законодателство, защото целите, които трябва да бъдат постигнати в секторите „Отпадъци", „Води" и „Биоразнообразие", са изключително сериозни и те са свързани с ангажименти на държавата ни. Ангажирани публични власти – и държавата, и общините, а проектите, които се изпълняват, безспорно водят до подобряване на качеството на живот на българските граждани", коментира още Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай