Василев: Правителството ще е коалиционно, подкрепяме Радев

В листите ни ще има онви хора, но сме готови за разговори с всички партии в паралмента, които подкрепят визията ни, казаха политиците

Василев: Правителството ще е коалиционно, подкрепяме Радев | StandartNews.com

Преговаряме с няколко партии, следващото правителство най-вероятно ще е коалиционно. Това заяви Асен Василев при представянето на политическия проект с Кирил Петков. 

Това, което за мен е важно, е след като се влезе в парламента, да се сглоби управление. Ние сме готови да работим с хора, които споделят ценностите ни. С кои партии ще се коалираме, ще кажем, след като ги изберем, в момента още не сме ги избрали, обясни Василев. 

Той уточни, че проектът им се готви през последните 2-3 дни. 

Василев и Петков представят проекта и екипа си /НА ЖИВО/

Нещо много важно искам да кажа по въпроса откъде ще намерим толкова много хора с нашия профил, заяви Кирил Петков. Когато завършихме нашия университет и дойдохме 2007 г. в Бългаия, започнахме курсове в СУ, където събрахме 160 студенти от много кандидати. Нашият курс беше безплатен и накрая се получаваше сертификат от университета, от който идвахме. 671 човека минаха през този курс от цялата страна. Хората, които представих, са някои от тях. Те са най-добрите в своята област, всеки е много успял. Една част са в чужбина, но всеки казва с какво може да помогне. Някои сами се борят в своята област. Всички тези хора ще ги обединим. Няма да крадем на никой от листите, каза Петков. 

Когато отидох при Асен и му казах, че трябва да направим тази стъпка, преди това бях в парламента. Отдясно имаше хора, които много уважавам и можем да работим с тях. В центъра също имаше някои хора, отляво - също. Въпросът е да съберем тези хора, които милеят за България. Само така можем да направим промяната, каза още Петков.

Хората видяха какво свършихме през последниет 4 месеца, ако им е харесало - да гласуват за нас, каза Асен Василев. Трябва да имаш топки, за да отстояваш на натиск, добави той. 

Този проект е консултиран само с мен и с никой друг, отвори той на въпрос дали президентът или САЩ са дали благословия.

Трябва да не те е страх, посочи Кирил Петков. Това не е президентска партия, акцентира той. Ние много  харесваме Радев, защото той ни даде пълна свобода на действие през последните 4 месеца. Нямаше телефонни разговори и т.н., допълни той. 

"Чувам най-различни неща, някакви хора са събирали пари от наше име във Варна. Във Видин също. Само това е екипът, не вярвайте на други неща, посочи Кирил Петков.

Единствените хора, които могат да ползват нашето име, сме ние. Никой друг не може да говори от наше име. Няма да вземаме готови структури от никакви партии. Не сме преговаряли за готови структури, допълни Асен Василев.

През последните седмици сме говорили със 7 партии. Но не искаме никакви листи. Казваме им само, че имаме нужда от регистрация и нищо друго. Много време загубихме, не можем да си позволим да изпуснем тези избори заради регистрация. Аз вярвам, че в следващия парламент ще има над 121 депутати от "коалицията на почтените". Иначе ще има поредните разочарования, каза Петков. 

Ще водим разговори с всички партии, които споделят нашата визия и са готови да работят по честен начин за сформирането на мнозинство, каза Асен Василев. 

Кандидатът ни за президент е Румен Радев, уточни той.

В ИТН има хора, които много харесваме, в ИБГНИ - също, допълни Василев.

Това, което трябва да се промени в бг парламента - депутатите не са функция на партиите. Всеки депутат има глава на раменете си и трябва да вземе най-доброто решение за България. Има групи, но те не могат да кажат на един депутат как да гласува - всеки е дал клетва, посочи Василев. 

Две неща трябва да знаете - всичко, което трябваше да направя, го направих на 21 април, тогава подадох документиет си. На 20 август ме уведомиха канадските власти, обясни Петков за канадското си гражданство. 

Ние ще бъдем в листите за депутати и хората зад нас - също, добави той. 

За енергетиката и мините:

Това, което казахме на среща с миньорите в Раднево, е много важно: България е подписала за намаляване на въглеродните емисии. Този подпис не може да се оттегли. Мините в текущия им вид няма как да продължат да работят. Едно  от решенията е да се направи газификация. Имахме разговор с ЕК и аз заявих, че докато съм министър, газификация няма да допусна - ще инвестираме 1,2 млрд. и след 10 г. ще имаме същия проблем. Има набор от решения - утилизация на въглеродния диоксид, съхранение на енергия, други енергоизточници. Трябва да се вземе решение с хората, които познават региона. За мен е огромно престъпление, че сме подписали за намаляване на емисиите без да има решение, посочи Асен Василев. Такова различие е имало и с Пеканов в Плана за възстановяване, и с министерството на енергетиката. 

За ваксините:

Аз и всичките ми колеги сме ваксинирани. Призовавам всички, които ни гледат, да се ваксинират, каза Асен Василев.

Средствата, с които ще правим кампанията, ще бъдат абсолютно прозрачни, заяви Кирил Петков. Неговите любими фирми били тези с експортен потенциал, които не зависят от държавата. Нашата врата е затворена за инвеститори, които чакат пари от държавата, добави той. Ще приемаме само чисти пари и такива, които нямат цена, посочи той.

Госпожа Лорел предава работата в МФ, няма да има конфликт на интереси. Кантората на Никола Минчев няма да обслужба ББР, отговориха Василев и Петков на въпрос дали няма конфликт на интереси с хората, които бяха представени в екипа им.

Ще говорим още преди изборите с партии, които споделят нашите ценности. С ИТН имах ползотворна работа с техни депутати. Видях там няколко човека, с които с удоволствие бих продължил да работя, посочи Петков.

В нашите листи ще работим с нови хора. Отворени сме за разговори с хора, които споделят нашите възгледи - да не се вдигат данъците, да не се залита в крайности с дефицити, за образованието, здравеопазването и инфраструктурата, обясни Василев.

Радвам се, че Плевнелиев помогна за завода за електромобили в Ловеч, ще се радвам, ако можем заедно да работим добре, каза Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай