Василев повиши тона, Карадайъ го приземи

Йордан Цонев се възмути, че министри си позволяват да тропат по катедрата на НС

Василев повиши тона, Карадайъ го приземи | StandartNews.com

От трибуната на Народното събрание вицепремиерът Асен Василев отговори на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. „Вие казахте, че дебатът не е за г-н Минчев, а за ситуацията в страната. Аз не искам да живея в държава, в която дебатът за председател на Народното събрание не е за човека, който ще заеме този пост“, заяви той.

Преди това Карадайъ заяви, че в страната има политическа криза от некомпетентността от тези, които в момента се опитват да противопоставят обществото

.„Г-н Карадайъ, вие казахте, че сме направили призив за етническо противопоставяне. Не, нашият призив е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност. Диалогът, който вие от ДПС искате, е за това как да се краде безпардонно и безцеремонно и това да продължи. Ето ви новина. Няма да продължи. Ние в такъв диалог няма да влезем с никой“, почти извика Асен Василев с фалцет и блясък в очите, пише Епицентър.

"Ние се борим срещу хората, чиито банкови сметки вие пълните с начина си на управление, със задкулисните си договорки и с така прословутия диалог, който вие проповядвате", посочи Василев.

"Ще продължим да ви пречим. Независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно с всички средства на парламентаризма", каза той.

Василев заяви още, че ДПС гледат на „Продължаваме промяната“ като нещо, което ще отмине. „Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и която то ще иска по площадите всеки ден, докато тя се случи“, заплаши той.

„Независимо от опитите да се сформират изкуствени мнозинства, които са абсолютно безпринципни, които имат за цел само едно – да продължат всички схеми, които ние започнахме да спираме. Ще продължим да ви пречим. Независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно с всички средства на парламентаризма“.

Василев се съгласи, че падането на кабинета би било антикризисна мярка за опозицията: „За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза. Толкова дълбока криза!“, извика вицепремиерът и депутатите избухнаха във възгласи.„Толкова дълбока криза, че сте готови да се прегърнете с „Възраждане“, за да свалите това правителство“, добави той. 

Вигенин даде 20 минути почивка за успокояване на страстите, но след нея Василев отново се включи.  "За 6 месеца това, което нашето правителство направи за отдалечените и бедни райои, е в Плана за възстановяване да има пари за хеликоптер за спешна медицинска помощ, а половината пари да отидат за Северна България, точно за най-бедните райони, заяви Василев. По думите му за 32 г. равносметката за направеното от ДПС е да направи Делян Пеевски най-богат и да постори сарая в Росенец за Ахмед Доган.

Йордан Цонев от ДПС взе процедурата, за да смъмри Вигенин. Нарече Василев "случайник" и се възмути, че министри си позволяват да тропат по катедрата на НС.

"Това е първият случай, когато някой си позволява да тропа на народни представители. Откъде накъде" , заяви депутатът.

На трибуната за отговор веднага се качи лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ, който се изказа остро срещу думите на Василев, който си позволи да намеси Ахмед Доган в речта си. Той напомни, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е този, който се е борил срещу т.нар. Възродителен процес и тоталитарния режим. "А властта бе насочила автоматите срещу мюсюлманите и авторите на опитите насилствената асимилация да спре са били пратени в затворите", припомни лидерът на Движението.

"А днес случайни минувачи да ползват името му за щяло и нещяло малко не кореспондира с историята", предупреди Карадайъ.

И нарече Василев: "Хубав човек, но функция на задкулисието и мафията". "Вие вместо държавна политика, се опитвате да правите политика в името на фирмите на мафията и задкулисието. Затова, когато ние говорим, че се борим срещу крадците и срещу задкулисието, нито вашият гьонсуратлък, нито наглостта и арогантността ви могат да ни спрат да защитаваме мира и сигурността на родината", каза още лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай