Въпросите на Пеевски

Има защо председателят на ПГ на ДПС да е с най-голямо влияние при вземането на политически решения

Въпросите на Пеевски | StandartNews.com

Хората често се препъват в истината, но сетне се изправят и бързо продължават нататък, сякаш нищо не се е случило“. Големият циник на политиката Уинстън Чърчил и до днес е неизчерпаем извор на житейска мъдрост, обществен реализъм и пиперливо отношение към нация, държава и живота като цяло.

Въпреки, че друг цитат на Чърчил за истината, свалените гащи и света е много по-популярен, думите му за истината, с които започва този текст могат да се погледнат и като пророчески. Те много ясно обясняват как изглежда политиката в България днес и колко много прилича на времената от преди 80 години.

Наши дни, София. Падналият в края на ноември първи сняг извади на показ много повече от очакваното безсилие на управляващите. Показа политическата немощ, скрита зад амбицията за власт. И страхът – от поемане на отговорност, но и от опасността друг да свърши работата.

Докато вече седмица в страната все още има населени места без ток или вода, медийното пространство беше залято от продължил няколко дни задочен диалог между ротационния премиер на „некоалицията“ Николай Денков и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В първите часове на бедствието, в което попадна държавата заради падналия сняг, именно Пеевски зададе въпроса, който всички се питат: „Къде е премиерът?“. Потънали в сняг, кал и паднали дървета, улиците на София и централните пътни артерии на страната приличаха повече на бойно поле, отколкото на европейска континентална държава след паднал първи сняг. Този прост въпрос обаче отключи доста истерична реакция на премиера, която изглежда някак необяснима на фона на два факта.

Първо – бидейки министър-председател Денков, е пределно наясно, че ролята на Народното събрание е да упражнява контрол върху действията (в случая бездействието) на изпълнителната власт. Тоест въпроса на председателя на една от водещите парламентарни групи „Какво върши премиера в това бедствие“ е повече от естествен.

И второ – Пеевски нееднократно вече е задавал въпроси на Денков на тема как си върши работата и изпълнява ли поетите пред парламентарното мнозинство, което го подкрепя, ангажименти – за стабилна държава и евроатлантическо поведение на страната ни.

Погледнато от този ъгъл обяснението за кресчендото на премиера може да бъде открито на друго място. Преди ден стана ясно, че лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски има най-голямо влияние при вземането на политически решения. Проучването е на „Маркет линкс” и беше представено пред bTV от управителя на социологическата агенция Добромир Живков.

„Ние имаме маркери, с които мерим това влияние. На въпроса кой политик има най-голямо влияние при вземането на политически решения, на първо място хората посочват Делян Пеевски, на второ - Бойко Борисов“, каза Живков. С други думи хората много ясно разбират кой носи отговорност в Народното събрание и чия дума се чува най-силно. Това мнение на обществеността обаче явно силно тревожи премиера, за когото ротацията вече чука на вратата.

А въпросите, които Пеевски задава все по-често сякаш внасят допълнителна доза тревожност на „Дондуков“ 1. За по-малко от месец шефът на ПГ на ДПС попита публично Денков какви мерки е предприело правителството, за да изпълни споразумението с енергетиците, а след това настоя и премиерът да отговори чии интереси защитава - на "Путин" и "Лукойл" или на евроатлантизма и българските граждани. След като му изпрати писмено втория въпрос, Пеевски обяви, че постигането на максимална публичност и прозрачност за работата на министър-председателя и Министерски съвет по най-важните за държавата теми и приоритети е от първостепенна важност и отговорност пред обществото. И бе категоричен, че "задкулисните, безпринципни договорки приключиха".

"Ще бъдем максимално изискващи и активни по отношение на действията на правителството и премиера, като всеки получен от тях отговор ще бъде публикуван, за да може хората да знаят какво се работи, от кого се работи, кой носи отговорност за действията, които се предприемат и най-важното, за да имаме непрекъсната обратна връзка с хората", заяви Пеевски и публикува получен отговор по въпроса за готовността на страната ни по най-важния приоритет - влизането в Шенген.

Видимо Пеевски, когото почетният лидер на ДПС Ахмед Доган обрисува като „феномен“ и хиперактивен“ политик, а също и медиатор за решаване на основни кризи в обществото, няма да спре да отстоява правата и свободите на българските граждани. Изконна позиция на ДПС. Освен това обаче Пеевски е прям и директен – той говори ясно и без заобиколки по важните за хората теми и настоява за работа в полза на обществото и държавата. Страхът на "Промяната" е разбираем. Стилът "Пеевски" все повече се харесва на хората. Той извади парламента от летаргията, върна властта в ръцете на депутатите и показа, че всяко действие на властта трябва наистина да е „в името на народа“. А за човек полагал 7 пъти депутатската клетва, Пеевски доказва, че тези думи не са просто клише, а негово верую.

И за да се върнем към Чърчил, ще припомним друг негов цитат, който също сякаш е специално шит за случващото се в политическата среда у нас в последните дни: „Смелостта с право се счита за първото от човешките качества, защото това е качеството, което гарантира всички останали“. Явно, че премиерът на България трябва да има едно основно качество – кураж да отговаря честно на поставените му въпроси. Защото очевидно Пеевски е в парламента и няма да се откаже да пита „Има ли пилот в самолета?“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Simona
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи